Εξεταστική ή Ιερά Εξέταση;

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Άλλη μια εξεταστική ξεκίνησε και πάλι μπαίνει στο προσκήνιο το ζήτημα των όρων εξέτασης καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης των φοιτητών από μερίδα καθηγητών και εξεταστών.
Πιο συγκεκριμένα στις τελευταίες εξεταστικές περιόδους γίναμε παρατηρητές φαινομένων όπως μαζικά κοψίματα (μηχανικές, αντοχή υλικών), σε πολλές περιπτώσεις λόγω της αναντιστοιχίας της εξέτασης με το μάθημα και το διαθέσιμο υλικό καθώς και  δεν έλειψαν αναίτιες και επιθετικές συμπεριφορές καθηγητών την ώρα της εξέτασης ή της παράδοσης θεμάτων εξαμήνου. Για παράδειγμα παρατηρήσαμε κατά την εξέταση του θέματος της οδοποιίας την άρνηση του καθηγητή Λαγαρού να διορθώσει θέματα φοιτητών υπό  την κατηγορία ότι δεν εκπόνησαν οι ίδιοι τις εργασίες τους, επειδή απλά τις έκαναν σε AutoCAD. 
Χαρακτηριστικό και σε αυτή την εξεταστική είναι και το κλίμα καχυποψίας προς τους φοιτητές. Μέσα από μια αυστηρή και χωρίς λογική επιτήρηση ο φοιτητής που μπορεί να κουνηθεί έστω και ελάχιστα από τη θέση του ή αν έχει μπει σε διαφορετική αίθουσα από αυτή της κατανομής αντιμετωπίζεται λες και έχει αυτοσκοπό την αντιγραφή. Η όλη αυτή κατάσταση κατά τη διάρκεια της εξέτασης συμβάλλει ως ένα βαθμό στη δημιουργία ενός κλίματος φόβου και υποταγής από τη μεριά των καθηγητών προς τους φοιτητές.
Ο ανορθολογισμός που επικρατεί στην σχολή δεν περιορίζεται στα παραπάνω, άλλα επεκτείνεται σε επιβολή τιμωριτικών μέτρων εις βάρος των επί πτυχίο φοιτητών όπως η χρήση βαθμολογικής κλίμακας 0-5. Φυσικά το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται να επηρεάσει τους φοιτητές, και ειδικότερα τα πληττόμενα κομμάτια που έχουν ανάγκη να τελειώσουν άμεσα τις σπουδές τους κυρίως λόγο οικονομικών δυσκολιών και προφανώς δεν έχουν την δυνατότητα να περιμένουν ένα ακόμη εξάμηνο για να βαθμολογηθούν φυσιολογικά. Προς το παρόν, λόγο πιέσεων από μεριάς των φοιτητών, αυτό μέτρο δεν θα εφαρμοστεί. Σε αυτήν την υπόθεση, αξιοσημείωτο είναι ότι οι υποστηρικτές του μέτρου, επικαλούνται την μετατροπή της σχόλης σε εξεταστικό κέντρο. Ας δούμε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που γίνεται αυτό. Βλέπουμε ότι με την αλλαγή του προγράμματος σπουδών στην σχολή, σε όλο και περισσότερα μαθήματα μπαίνουν υποχρεωτικά θέματα και πρόοδοι με αποτέλεσμα η εξεταστική να μην περιορίζεται στις καθορισμένες περιόδους, άλλα αντίθετα επεκτείνεται και στο ενδιάμεσο των εξάμηνων.
Η εξεταστική βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και σε καμία περίπτωση δε πρέπει να δείχνουμε ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα και προκλητικές συμπεριφορές αλλά αντιθέτως να διεκδικούμε συλλογικά αξιοπρεπείς όρους εξέτασης. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν ανταγωνιζόμαστε με τους συναδέλφους μας και επιλέγουμε
να διαβάζουμε συλλογικά και να μοιραζόμαστε σημειώσεις. Ακόμα και μετά το πέρας της εξεταστικής απαιτούμε τη προβολή όλων των γραπτών, να γίνεται κανονικοποίηση ώστε τουλάχιστον το 30% των φοιτητών να έχει προβιβάσιμο βαθμό καθώς και να υπάρχει επαρκές έντυπο και διαδικτυακό υλικό ανάλογο της εξέτασης σε όλα τα μαθήματα.

1 σχόλιο

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί