ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΜΙΚΡΗ ΑΝΝΟΥΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ; (του φοιτητικού κινήματος)

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012


                          
1) Μέσα στον πανικό του PSI της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπου παίρνονται αποφάσεις για το «καλό της χώρας», χωρίς «να αποφεύγεται καθόλου ο κίνδυνος της χρεοκοπίας», αποφασίστηκε πριν μερικές μέρες να γίνει μίνι ανασχηματισμός προσώπων σε κάποια υπουργεία της χώρας. Έτσι ο Παπουτσής παραιτήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (για να διεκδικήσει ανένδοτος την προεδρία του ΠΑΣΟΚ) όπου ανέλαβε ο Μιχάλης – δεν έχω διαβάσει το μνημόνιο – Χρυσοχοΐδης, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου έφυγε από το υπουργείο Παιδείας (με αναπληρωτή τον Γιώργο Μπαμπινιώτη) για να δώσει τα φώτα της στο υπουργείο Ανάπτυξης. Τι σταμάτησε άραγε τη λαμπρή πορεία της Άννας στην εκπαίδευση;

2) Κάποιοι ίσως «θαυμάσουν» το ατίθασο πνεύμα της υπουργού, που ποτέ δεν φοβήθηκε να λοιδορήσει τον αγωνιζόμενο πανεπιστημιακό και εκπαιδευτικό κόσμο, τους «θρασύτατους» μαθητές που δείξανε τη μούντζα τους στους επίσημους, την ίδια την κοινωνία που αντιστέκεται και τελικά να αποδείξει πόσο ΠΑΣΟΚ και φανατική υποστηρικτής του Μνημονίου και του ΔΝΤ είναι. Άλλοι πάλι, μάλλον οι περισσότεροι, θα ξεκινήσουν ακριβώς από την ίδια αρχή, αλλά θα καταλήξουν στο ανάποδο συμπέρασμα: η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν μακράν η χειρότερη υπουργός παιδείας που πέρασε μεταπολιτευτικά! Αποκαλέστηκε δίκαια «η υπουργός της φωτοτυπίας» αφού πέρασε στο πολιτικό της μητρώο την πρωτοφανή αισχύνη της χρονιάς χωρίς βιβλία στα σχολεία και συγγράμματα στα πανεπιστήμια. Το Νέο σχολείο που επαγγελόταν ήταν πραγματικό ναυάγιο αφού ακόμα και τώρα, δεν υπάρχει αρκετό χαρτί για τις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις. Καταδίκασε πολλές φορές την μαχητικότητα των μαθητικών καταλήψεων και παρελάσεων, απειλώντας με πρωτοφανείς ποινές. Επί ημερών της είχαμε το μεγαλύτερο κύμα μείωσης εκπαιδευτικών μονάδων (μέσω κλεισίματος και συγχωνεύσεων σχολείων) στη νεότερη ιστορία.

   Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος απέναντι στο Νέο Νόμο Πλαίσιο
3) Ο αυταρχισμός της βέβαια πήρε σάρκα και οστά στην ψήφιση του Νόμου 4009/2011 πραγματικής διάλυσης των πανεπιστημίων, το νέο Νόμο Πλαίσιο. Με πραγματική σύγκρουση με ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα, σε αντιπαράθεση με όλα σχεδόν τα συνδικαλιστικά όργανα, όντας πραγματική μειοψηφία στην κοινωνία, η πρώην υπουργός ψήφισε πραξικοπηματικά έναν νόμο-ταφόπλακα σε ότι θεωρούμε δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια αξιοπρέπεια στο μέλλον της νεολαίας. Αμέσως ένα πανελλαδικό, πολυσυλλεκτικό, πανεκπαιδευτικό κίνημα ξεκίνησε σε όλες τις σχολές με όλα τα κομμάτια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μέσα (με πρωταγωνιστές φυσικά τους φοιτητές). Οι καταλήψεις και οι ασταμάτητες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, ήταν αρκετές για να παγώσουν τουλάχιστον προς το παρόν, κάθε απόπειρα εφαρμογής αυτού του καταστροφικού νόμου.

o Η προσπάθεια εκλογών των αντιδραστικών «συμβουλίων διοίκησης» με τον πρύτανη-manager, παρά το γεγονός του εκβιαστικού της ημερομηνίας, στα περισσότερα ιδρύματα ματαιώθηκαν συντριπτικά, αποδεικνύοντας ποιός είναι πλειοψηφία στο πανεπιστήμιο
o Οι οργανωτικές επιτροπές που θα διοργάνωναν τις εκλογές, μετά από συνεχόμενες παραιτήσεις καθηγητών ερήμωσαν. Άλλωστε ήταν πλήρως διορισμένες από το υπουργείο, χωρίς την έγκριση κανενός οργάνου.
o Οι προσπάθειες για μαζικό εκδιωγμό των εργαζομένων είτε μέσω απολύσεων, είτε με καθεστώς εφεδρείας (ακόμη και αν προχώρησε σε ένα βαθμό), συνάντησε σθεναρή αντίσταση και αλληλεγγύη από όλους.
o Οι συγχωνεύσεως και το κλείσιμο μεγάλων ιδρυμάτων, που θα μείωνε την πρόσβαση των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει υλοποιηθεί σε ελάχιστο βαθμό.
o Απέναντι στον ιδεολογικό εκβιασμό του μνημονίου, της λογικής της αγοράς και του αυταρχισμού το φοιτητικό κίνημα στέκεται ακλόνητο.  

Σήμερα η υπουργός ενεργοποίησε την πιο ύπουλη μέθοδο εξαναγκασμού των ΑΕΙ, μέθοδο συμμόρφωσης στις επιθυμίες της, την υποχρηματοδότηση. Ήδη η κρατική επιχορήγηση τείνει να εξαλειφθεί εξολοκλήρου, η σίτιση και η στέγαση απειλούνται ολοκληρωτικά και το ίδρυμα μας, το ΕΜΠ, μπήκε στο «κούρεμα» του PSI και φτώχυνε σημαντικά! Ο αγώνας διαρκείας θα πρέπει να συνεχιστεί με κάθε μέσο!


Ο νέος υπουργός Παιδείας και τα καθήκοντα του φοιτητικού κινήματος
4) Οι κυβερνήσεις Παπανδρεόυ-Παπαδήμου συναντήσανε πραγματικά εμπόδια στην υλοποίηση του νόμου για τα πανεπιστήμια. Ένας νόμος που παρά την εικονική πλειοψηφία της βουλής, ποτέ δεν έγινε  αποδεκτός για την πλειοψηφία των φοιτητών. Το φοιτητικό κίνημα σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια και τα χρονοδιαγράμματα τους. Το λαϊκό κίνημα ξεφτίλισε την υπουργό του Μνημονίου, είτε στις κινητοποιήσεις του, είτε στις παρελάσεις κλπ Ακριβώς εδώ έρχεται ο ανασχηματισμός και ο νέος υπουργός Παιδείας, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ας μη βιαστεί κανείς πως ο συγκεκριμένος έχει θετικές περγαμηνές επειδή είναι απλώς εγνωσμένος πανεπιστημιακός με εύχρηστο λεξικό. Ο κ. Μπαμπινιώτης έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αναχρονιστικές απόψεις του τόσο για την εκπαίδευση, όσο και για την ..επιστροφή στην καθαρεύουσα! Είναι αλήθεια άλλωστε πως από τώρα, δια μέσω τις πολυάριθμες δημόσιες παρεμβάσεις του, μοιράζεται το ίδιο όραμα για το «Νέο σχολείο» με αυτό της προκατόχου του. Το «Νέο σχολείο» θα έχει εξετάσεις κατά τη διάρκεια και των τριών τάξεων, καθοριστικές για τον βαθμό εισαγωγής, όπου οι μαθητές θα εξετάζονται συνολικά σε περισσότερα από 30 μαθήματα!

5) Τι άλλο βιογραφικό έχει όμως ο νέος υπουργός; Φαίνεται πως ο τραπεζίτης Λ. Παπαδήμος ξέρει να ανταμείβει όσους δουλεύουν πιστά για να μη μείνει τίποτε όρθιο από πλευράς κατακτήσεων του λαού και της νεολαίας. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, που έφερε στο φως της δημοσιότητας λίγους μήνες πριν το wikileaks, ο Γ. Μπαμπινιώτης έδινε ραπόρτο και ζητούσε τη βοήθεια της αμερικανικής πλευράς για την προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Μεταξύ πολλών άλλων “ενημέρωνε” για την υπερπολιτικοποίηση της σπουδάζουσας νεολαίας που αποτελεί συνέχεια της αντιδικτατορικής πάλης και προκαλεί αναστάτωση στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα! Έκανε έντονες αναφορές υπέρ της κατάργησης του ασύλου και υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ συμφωνεί με την εκτίμηση ότι η ανατροπή των συσχετισμών στην ΠΟΣΔΕΠ (προς όφελος των αντικινηματικών και υπέρ της αναδιάρθρωσης δυνάμεων) ανοίγει το δρόμο για επιτάχυνση των αντιδραστικών τομών. Η Πρεσβεία δείχνει να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από το πανεκπαιδευτικό μέτωπο της αγωνιστικής έκρηξης του ’06 – ’07 και οι πρόθυμοι τύπου Μπαμπινιώτη σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους να μην ξαναενοχληθεί ο κ. Πρέσβης..

6) Φυσικά ένας ανασχηματισμός δεν είναι τίποτα, αφού δεν έχει και ούτε ποτέ είχε σημασία τα πρόσωπα της πολιτικής, αλλά η ίδια η πολιτική κατεύθυνση στην οποία παίρνουν οι ίδιοι μέρος. Και σήμερα άλλωστε είναι πια γνωστό: στην επίσημη πολιτική σκηνή τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποτελούν τα κόμματα του κεφαλαίου, των μνημονίων και της καταδίκης του λαού μας. Ευχόμαστε την ίδια τύχη καρατόμησης να έχει ξανά και η Άννα Διαμαντοπούλου, και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος υπουργός αυτής της λαομίσητης συγκυβέρνησης. Το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί