ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ 

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ

Σήμερα το μεσημέρι 11/11, λίγες μέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου, η διοίκηση της σχολής με πρωτοπόρο τον κοσμήτορα Κουτσογιάννη, ζηλεύοντας την «αίγλη» των κινήσεων του Φορτσάκη προσπάθησε με το πιο αυταρχικό-αντιδημοκρατικό τρόπο μέσα σε 2 ώρες (!) να ψηφίσει όλες εκείνες τις κομβικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών, που έχουν πολλάκις καταδικαστεί από τους φοιτητικούς συλλόγους.

Τα θέματα που τέθηκαν στη Γ.Σ αφορούσαν αλλαγή του προγράμματος σπουδών, θέσπιση πιστωτικών μονάδων, δημιουργία ειδικών μέτρων φύλαξης.

Σε μια γενική συνέλευση καθηγητών για την οποία οι φοιτητές σκόπιμα δεν ενημερώθηκαν για την διεξαγωγή της, υπήρξε προκλητική στάση από τους καθηγητές της σχολής. Συγκεκριμένα, όταν ζητήθηκε να γίνει τοποθέτηση για τα παραπάνω ζητήματα, εμμονικά η απάντηση που δινόταν ήταν πως η διαδικασία είναι κλειστή για τους φοιτητές και πως αυτοί δεν έχουν λόγο: έφθασαν μάλιστα σε τέτοιο σημείο κρετινισμού να απειλούν με πειθαρχικά τους παρευρισκόμενους φοιτητές καθώς και να λένε ψέματα ότι η διαδικασία δεν θα πάρει απόφαση αλλά θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα!

Η τόσο μεγάλη επιθυμία τους να αποχωρήσουμε από τη διαδικασία δικαιολογείται από το ότι τα ζητήματα της ΓΣ ήταν:

Αλλαγή του προγράμματος σπουδώνΣε μια κατεύθυνση που συμβαδίζει με τη γενικότερη πολιτική των οργανισμών και του ν.Διαμαντοπούλου, προτάθηκε η μείωση των μαθημάτων για πτυχιο σε 54, η αύξηση των μαθημάτων κατευθύνσεων, η συνεπακόλουθη μείωση μαθημάτων κορμού, εισαγωγή νέων «μανατζερίστικων» μαθημάτων και η οριοθέτηση ανωτάτου και κατώτατου αριθμού μαθημάτων. Επίσης έμπαινε σαν κατεύθυνση ότι το πρόγραμμα σπουδών θα καθορίζεται με βάση τις αντικειμενικές αιχμές δηλαδή θα αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχει κάθε φορά η αγορά και οι εκάστοτε επιχειρηματικοί όμιλοι.Ουσιαστικά υλοποιείται η κατεύθυνση εξειδίκευσης του προγράμματος σπουδών. Αυτό σημαίνει ότι ο απόφοιτος θα μπορεί να εργάζεται μόνο σε ορισμένους τομείς(π.χ μόνο σε υδραυλικά έργα), δεν θα έχει σε καμία περίπτωση συνολική εποπτεία του αντικειμένου του μηχανικού και θα αναγκάζεται να κυνηγά συνεχώς νέες δεξιότητες μέσα από σεμινάρια που μόνος του θα πληρώνει έτσι ώστε να εργαστεί σε ένα διαφορετικό τομέα πέραν αυτού της εξειδίκευσής του. Στην ουσία το πρόγραμμα σπουδών απαντάει στην ανάγκη για ένα εργατικό δυναμικό αναλώσιμο και εξειδικευμένο, που απέχει από την έννοια ενος εργαζομένου με δικαιώματα

Εισαγωγή ΕCTs(πιστωτικές μονάδες):Κάθε μάθημα σύμφωνα με αυτό το σύστημα θα αντιστοιχίζεται σε συγκεκριμένο αριθμό πιστωτικών μονάδων και για να φτάσεις στην απόκτηση διπλώματος πρέπει να συμπληρώσεις 300. Πρακτικά αυτό σημαίνει τον κατακερματισμό του πτυχίου και διάλυση κάθε έννοιας ενιαιότητας σε αυτό. Μιλάμε πλέον για ένα τσουβάλι συλλογής μονάδων και όχι για ένα ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένη αναγνώριση και δικαιώματα. Έτσι, θα δημιουργούνται διαφορετικών ταχυτήτων απόφοιτοι και σε συνδυασμό με την κατάργηση κάθε συλλογικής σύμβασης εργασίας παγιώνεται μια κατάσταση ατομικής διαπραγμάτευσης με τον εκάστοτε εργοδότη που τελικά διαμορφώνει έναν πλήρως εκμεταλλευόμενο εργαζόμενο. Ο μηχανικός δε θα έχει καμία συνολική εποπτεία του αντικειμένου του ενώ όλα αυτά είναι πρόδρομοι για τη διάσπαση του πτυχίου σε 2 κύκλους σπουδών όπου ο δεύτερος θα περιλαμβάνει δίδακτρα όπως προβλέπεται ήδη από το προσχέδιο του οργανισμού του ιδρύματος.

Θέματα φύλαξης: Στην εισήγηση γίνεται λόγος να θεσπιστούν ένστολοι ειδικά εκπαιδευμένοι φύλακες, κάμερες ασφαλείας καθώς και έλεγχος ταυτοτήτων για είσοδο στο χώρο του πανεπιστημίου. Είναι προκλητικό να δίνονται εκατομμύρια σε εταιρίες security την ώρα που η ίδια η διοίκηση συμφωνεί στην κατάργηση του τωρινού κλάδου φύλαξης. Προσπαθούνε να ξεπουλήσουνε την ασφάλεια προσπαθώντας παράλληλα να διαμορφώσουν ένα πλήρως αποστειρωμένο πολυτεχνείο και να εξασφαλίσουν την καταστολή των κινητοποιήσεων όπως ακριβώς γίνεται στο ΕΚΠΑ το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να θεσπίσουν όλες τις πτυχές της αναδιάρθρωσης.

Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ και στέλεχος της ΔΑΠ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, «…Να υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία. […]Πώς θα δώσεις κίνητρα σε μια επιχείρηση, σε μια εταιρία, να έρθει να χρηματοδοτήσει ένα μεταπτυχιακό…>>. Η σκέψη του νεοφιλελεύθερου πρώην ΟΝΝΕΔίτη, αφοπλιστικά απλή: Για να μπουν οι επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια και να χρηματοδοτήσουν ερευνητικά προγράμματα, χρειάζεται να είναι διασφαλισμένη η «σιγή νεκροταφείου» στα ιδρύματα.

Όλα αυτά μπαίνουν σε μια κατεύθυνση σύνδεση πανεπιστημίου-αγοράς, που όσο εύηχη και αν ακούγεται σε ορισμένους, προμηνύουν νέες δυσχερέστερες συνθήκες για όλους μας. Ο σχεδιασμός με κριτήριο τις ανάγκες της αγοράς και γνώμονα το κέρδος έχει οδηγήσει στην απαξίωση του δημόσιου και δωρεάν κοινωνικού αγαθού της παιδείας με την περσινή διαθεσιμότητα των διοικητικών, με τα κομμένα σχεδιαστικά και συγγράμματα, με την ελλιπέστατη στέγαση όπου φοιτητές με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας μένουν χωρίς δωμάτιο. Με την έρευνα να ωφελεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι να αξιοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έχει οδηγήσει σε μια σειρά φαινομένων καθηγητικής αυθαιρεσίας και μαζικών κοψιμάτων ενώ όλο και εντείνεται η εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών με αντίστοιχη μείωση του ελεύθερου χρόνου, της κριτικής σκέψης και του προβληματισμού, με αποτέλεσμα να μας οδηγούνε στον ατομικό δρόμο.


Λίγες μέρες πριν την επέτειο του πολυτεχνείου η αυταρχικότητα δεν έχει όρια. Το δόγμα της νομιμότητας που διατυμπανίζεται από την κυβέρνηση μέχρι τον τελευταίο καθηγητή, θα τους το γυρίσουμε από την ανάποδη. Είναι αδιανόητο να αποφασίζουν για το μέλλον μας χωρίς εμάς. Μέσα από τη γενική συνέλευση της Πέμπτης να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας όπως ακριβώς έγινε τον Ιούλιο με την διεκδίκηση και εν τέλει τη διεξαγωγή της εξεταστικής μας. Να κινηθούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι οι δικές μας ανάγκες είναι αυτές βάσει των οποίων θα παίρνονται οι αποφάσεις. Να είμαστε εκεί για να επιβάλουμε το δίκαιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεών μας!

ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 13/11


Ανεξαρτητη Αριστερη Παρεμβαση-ΕΑΑΚΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί