Γενικη Συνελευση Φ.Σ Τρίτη 4/11/14

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε από το σύλλογό μας προσπάθεια για τη διεξαγωγή της πρώτης Γενικής Συνέλευσης του νέου ακαδημαϊκού έτους, υπό το πρίσμα σημαντικών ζητημάτων που έχουν ανοιχτεί τόσο στο ίδρυμά μας όσο και γενικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης. Η αναγκαιότητα αυτή, μάλιστα, είχε αναγνωριστεί από σημαντικό κομμάτι του συλλόγου που υπέγραψε για τη Γενική Συνέλευση, δείχνοντας τη θέλησή του να συνεδριάσει και να πάρει θέση απέναντι στις εκπαιδευτικές εξελίξεις.Παρ' όλα αυτά, στο αμφιθέατρο δε μαζεύτηκε η απαραίτητη μάζα κόσμου και ο σύλλογος δεν μπόρεσε να λάβει αποφάσεις. Σε συνέχεια με την αδράνεια του προηγούμενου έτους, φαίνεται να έχει επιρρεάσει το σύλλογο η λογική ανάθεσης του πολιτικού διαλόγου και της λήψης αποφάσεων, ενώ η γενική συνέλευση αντιμετωπίζεται συχνά σαν ένα “ευχάριστο διάλειμμα” ανάμεσα σε μαθήματα και κυλικείο, την ίδια ώρα που είναι το πιο σημαντικό μέσο διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Στην κατεύθυνση αυτή, βέβαια, αποσκοπεί και η στάση της αυτοδύναμης ΔΑΠ που, παρότι υπέγραψε Δ.Σ. για συνέλευση, αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να μπει στο αμφιθέατρο, πάντα πιστή στις υποδείξεις του υπουργείου και στις μεταρρυθμίσεις που αυτό προωθεί. 

Αλλά και οι δυνάμεις της ΚΝΕ, περιχαρακωμένες στις δικές τους δομές και με πρόταγμα τις δικές τους αποφάσεις, έχουν πια καθιερώσει ρόλο διασπαστικό στη διαδικασία της συνέλευσης, προκαλώντας αντιπαραθέσεις που μόνο προωθητικές δεν είναι, αφού αποτρέπουν τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά στο διάλογο. Καθώς, όμως,το τμήμα κόσμου που, την περασμένη Τρίτη, συγκεντρώθηκε στο αμφιθέατρο δεν ήταν καθόλου αμελητέο, ενώ ταυτόχρονα πολλοί είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν πάρει αποφάσεις απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση του υπουργείου στην εκπαίδευση και τη νεολαία, μια νέα Γενική συνέλευση είναι απαραίτητη.

Το νέο Πανεπιστήμιο, που οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών προωθούν, σε βάρος της σπουδάζουσας νεολαίας, έρχεται πλέον πιο δυναμικά από ποτέ να υλοποιηθεί από τα πειθήνεια όργανα του υπουργείου. Στο ίδρυμά μας, σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στον Πρύτανη, κ. Γκόλια, έπειτα από αποφάσεις συλλόγων του ΕΜΠ, εκείνος δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να εναρμονιστεί με οτιδήποτε η ΕΕ και το υπουργείο επιτάσσουν. Είναι έτοιμος να εφαρμόσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα Πανεπιστήμιο με λειψή τη μέριμνα σίτισης και στέγασης καταλήγοντας να είναι προνόμιο των “λίγων”,με εντατικοποιημένους όρους σπουδών, με φοιτητές που δε θα έχουν κανένα λόγο στις αλλαγές που τους αφορούν, με πτυχία που θα έχουν διασπαστεί και δε θα προσφέρουν καμία συλλογική κατοχύρωση. Ένα πανεπιστήμιο πλήρως εναρμονισμένο με τις ανάγκες της αγοράς, που θα λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, με φοιτητές πλήρως υποταγμένους χωρίς καμία αγωνιστική διάθεση. Το τελευταίο άλλωστε επιχειρήθηκε με τον πιο αντιδραστικό τρόπο και από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ, που θέλησε να προωθήσει face control και ιδιωτικούς security στο Πανεπιστήμιο, ενώ κατέστειλε τις διαμαρτυρίες των φοιτητών για τις ερχόμενες διαγραφές με τη βοήθεια των ΜΑΤ! 

Ωστόσο, αν αναλογιστούμε τις αγωνιστικές αποφάσεις που σε πανελλαδικό επίπεδο λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια, απονομιμοποιώντας τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και δένοντας τα χέρια των διοικήσεων να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους, αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δε χάθηκε. Πόσο μάλλον τώρα που στο πλευρό μας έχουμε μεγάλο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας έτοιμο να αγωνιστεί: από τους μαθητές και τον αγώνα τους να μην καθιερωθεί το νέο λύκειο ως ένα εξεταστικό κέντρο, που θέτει ταξικούς φραγμούς αποκλείοντας τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, μέχρι τους εργαζόμενους που βρίσκονται υπό τη μόνιμη ανασφάλεια μεταθέσεων, μαζικών απολύσεων,διαθεσιμότητας και απαιτούν καλύτερες εργασιακές συνθήκες (πχ οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ κατήγγειλαν τον εγκλεισμό τους στο χώρο της πρυτανείας).
Θεωρούμε ότι η διεξαγωγή ΓΣ αυτή τη στιγμή είναι κάτι παραπάνω απο αναγκαίο κυρίως για τους εξής λόγους:
  1. Οι διαγραφές των φοιτητών, μέτρο αυταρχικό και κατασταλτικό που κανέναν άλλο στόχο δεν εξυπηρετεί πέρα από το να προσθέσει περισσότερα βάρη στις πλάτες των φοιτητών, και να πετάξει έξω από το πανεπιστήμιο το κομμάτι των φοιτητών που πλήττεται οικονομικά.
  2. Οι οργανισμοί που τα ιδρύματα πιέζονται να διευθετήσουν από το υπουργείο και έρχονται να εξυπηρετήσουν πλήρως τις ανάγκες τις αγοράς και να καθιερώσουν την πλήρη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου τόσο στο κομμάτι της ερευνητικής διαδικασίας όσο και στους ρυθμούς σπουδών και τους όρους φοίτησης.
  3. Τα κομμένα υλικά σχεδίου στο 1ο εξάμηνο που δε θεωρούμε ότι είναι ούτε τεχνικό θέμα που όπως μας λένε οι διοικήσεις και η ΔΑΠ θα λυθεί, ούτε μεμονωμένο αλλά εντάσσεται στην γενική κατεύθυνση της υποχρηματοδότησης των φοιτητικών παροχών όπως είναι και η σίτιση-στέγαση.
  4. Η ανάγκη για συμπόρευση με τα υπόλοιπα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, που βγαίνουν ξανά στους δρόμους τις επόμενες μέρες αγωνιζόμενα για τα δικαιώματά τους, ώστε μαζικά να διεκδικήσουμε αυτά που η κυβερνητική πολιτική και η ΕΕ μάς παίρνουν πίσω. Στα πλαίσια αυτά είναι σημαντική η συμμετοχή στη μαθητική πορεία τη Δευτέρα 3/11 και στην Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 6/11 με αντίστοιχη απόφαση του συλλόγου.
Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε σε διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου. Απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να ανατρέψουν κεκτημένα που συλλογικά και μαζικά υπερασπιζόμαστε, που μας εκβιάζουν και μας καταστέλλουν με το χειρότερο τρόπο, καθώς και απέναντι στις κυβερνητικές παρατάξεις, το μόνο στήριγμά τους μέσα στις σχολές, εμείς επιμένουμε και αγωνιζόμαστε.

Όλοι-ες στη γενική συνέλευση την Τρίτη στις 12:30 στο αμφιθέατρο 1,2



                            Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση-ε.α.α.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί