ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

 Ο Φοιτητικός Σύλλογος δεν είναι εργαλείο για κομματικά συμφέροντα!

Με αφορμή τα ευρήματα στο στέκι της ΔΑΠ, θέλουμε να καταγγείλουμε την δράση της όλο αυτό τον καιρό, αλλά και τη στάση που κράτησε από τη στιγμή που αυτά τα «ευρήματα» βγήκαν στη φόρα. Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να αποπροσανατολίσουμε την κουβέντα που διεξάγεται εντός του συλλόγου που δεν θα πρέπει να είναι άλλη από τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 17 Μάη, πλάι με τους εργαζόμενους.  Η χρονική συγκυρία που διανύουμε είναι πάρα πολύ κρίσιμη και στόχος μας ως σχήμα είναι πάντα η ανατροπή αυτής της δυσμενούς κατάστασης που μας έχουν βυθίσει οι κυβερνήσεις με τα μνημόνια τους όλα αυτά τα χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να μην αφήνουμε να γίνονται αποδεχτές συμπεριφορές και ενέργειες που υπονομεύουν το φοιτητικό σύλλογο.

Γιατί έχουν ονόματα και τηλέφωνα των φοιτητών/τριών;

Είδαμε excel με μακροσκελείς στήλες με ονόματα, είδαμε πιθανούς ψηφοφόρους, είδαμε χαρτιά με ονόματα και από δίπλα τον «υπεύθυνο» για αυτά δαπίτη, είδαμε καταλόγους που είναι τόσο λεπτομερείς όσο αυτοί της γραμματείας, μέχρι και διευθύνσεις και τηλέφωνα! Θα μπορούσε κάποιος να πει πως όλα αυτά είναι στοιχεία που είναι εύκολα να βρεθούν και στο mycourses. Αν και αμφιβάλλουμε ότι οι ΔΑΠίτες μπήκαν στο κόπο, ενώ μπορούν απλά να τα πάρουν από την γραμματεία της σχολής (πράγμα που εννοείται ότι απαγορεύεται), το ζήτημα που προκύπτει δεν είναι κατά πόσο αυτό είναι θεμιτό ή νόμιμο. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ζήτημα σκοπιμότητας. Και ο σκοπός είναι ένας και γνωστός: η διατήρηση του εκλογικού μηχανισμού της. Ενός καλά οργανωμένου μηχανισμού που τον είδαμε πως λειτούργησε στις συνελεύσεις για το πρόγραμμα σπουδών, πέρσι για το όριο δήλωσης και πιο παλιά στην απεργία των διοικητικών. Και τον βλέπουμε φυσικά πως λειτουργεί πολύ καλά εδώ και χρόνια στις φοιτητικές εκλογές.

Γιατί έχουν σημαίες της Νέας Δημοκρατίας;

Όχι, δεν αποτελεί έγκλημα να είσαι μέλος της ΟΝΝΕΔ και ενός φοιτητικού συλλόγου. Είναι σίγουρα ντροπή αλλά όχι έγκλημα. Είναι ωστόσο απαράδεχτο, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικών Μηχανικών να λέει ψέματα σε συνελεύσεις των 300 ατόμων ότι η ΔΑΠ είναι ανεξάρτητη παράταξη. Το στέκι μίας παράταξης δεν είναι κοινόχρηστη αποθήκη και αυτές οι σημαίες δεν βρέθηκαν απλά εκεί. Αποτελούν απόδειξη πραγμάτων που λέμε τόσο καιρό, ότι ρόλος της ΔΑΠ δεν είναι άλλος από το να εκφράζει το πιο σάπιο δεξιό – ή και ακροδεξιό πολλές φορές – κατεστημένο, αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Πέρα από το να εκφράζει όμως τις ίδιες απόψεις, αυτό που κάνει είναι να υλοποιεί τα σχέδια της, είτε αυτό αφορά την κατάργηση του ασύλου, το φιλελεύθερο δόγμα της αριστείας και της επιχειρηματικής κουλτούρας, τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας κ.ο.κ.  Αυτοί είναι οι στόχοι της, γι’ αυτό στρέφεται ενάντια σε αυτούς που αγωνίζονται για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους φοιτητές για σπουδές και εργασία – πάντα με το σύνθημα «Ανοιχτή Σχολή». Είναι η δύναμη που υποστήριξε το κλείσιμο τόσων ΤΕΙ με το Σχέδιο «Αθηνά», δεν τη νοιάζουν στην πραγματικότητα οι ανοιχτές σχολές! Τώρα, λένε ότι φταίει ο ΣΥΡΖΑ για την κατάσταση στην Τριτοβάθμια αλλά μαζί ψήφισαν μνημόνια.

Που τις βρήκαν τόσο ακριβές σημειώσεις φροντιστηρίων και τι τις θέλουν;

Από τα κυκλώματα αντιγραφών μέχρι το τσάτσωμα με καθηγητές της σχολής, η ΔΑΠ αναιρεί περίτρανα όλο το ιδεολόγημα της (υποτιθέμενης) αξιοκρατίας που η ίδια υπερασπίζεται. Όταν όμως μπλέκονται και μεγάλα φροντιστήρια σε όλη αυτή την ιστορία για να βγάλουν ένα τσουβάλι λεφτά, τότε το πράγμα ξεφεύγει. Και μπορούμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε, όταν είναι γνωστό ότι τα ίδια φροντιστήρια ξέρουν από πριν τι θέματα θα πέσουν στις εξετάσεις και τι ρόλο έχουν οι ΔΑΠίτες με τις διασυνδέσεις σε αυτό, μπορεί να μην θέλουμε να παραδεχτούμε ότι η ΔΑΠ συμβάλλει στην διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά μπορούμε σίγουρα να κάνουμε μια πολλή απλή παραδοχή : ότι σίγουρα επωφελείται από την κατάσταση διάλυσης στο πανεπιστήμιο. Γιατί όταν δεν υπάρχει αρκετό υλικό σε συγγράμματα και σημειώσεις στο mycourses, όταν οι ρυθμοί σπουδών είναι τόσο εντατικοί που κανείς να μην μπορεί να τους ακολουθήσει, όταν στριμωχνόμαστε σα τις σαρδέλες στα εργαστήρια κτλ τότε είναι που η ΔΑΠ κάνει τη δουλειά της καλύτερα. Γιατί είναι αυτή που τυπώνει σημειώσεις (με τα λεφτά του Κούλη προφανώς) και τις μοιράζει για να εξαγοράζει ψήφους. Και εδώ είναι που οποιοσδήποτε φοιτητής που έχει άγχος να πάρει ένα πτυχίο, πέφτει θύμα αυτής της κατάστασης και γίνεται πιόνι τους. Ας μη κρυβόμαστε λοιπόν, η ΔΑΠ αυτό το χρόνο έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να περάσει το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών γι΄αυτό το λόγο, όπως και το με το όριο δήλωσης και τους μετεγγραφέντες που δεν έκανε τίποτα για να μην χάσουν το εξάμηνο.

Πέσαμε από τα σύννεφα;

ΌΧΙ! Ξέραμε ότι αυτή είναι η ΔΑΠ γι΄ αυτό και κάθε φορά είναι η πρώτη δύναμη στην οποία κάνουμε κριτική και πολλές φορές πολύ σκληρή κριτική. Ξέρουμε ποια είναι, και δεν χρειαζόταν να δημοσιοποιηθούν όλα αυτά για να το μάθουμε. Παίρνουμε όμως την πρωτοβουλία να την καταγγείλουμε γιατί θεωρούμε ότι ακόμα πιο ανησυχητικό από τις πράξεις της ΔΑΠ, είναι όλοι εμείς να τις αποδεχόμαστε σαν κάτι που συμβαίνει και πάντα θα συμβαίνει. Όσο κοινότυπα και αν φαίνονται όλα αυτά που αναφέρουμε παραπάνω, δεν γίνεται να τα αντιμετωπίζουμε με απάθεια. Πρέπει να καταδικαστούν στην πράξη και με πολιτικό τρόπο, δηλαδή όχι σαν ένα ατυχές γεγονός. Από το φακέλωμα μέχρι τις σημειώσεις, ο σκοπός που υπάρχουν και χρησιμοποιούνται από τη ΔΑΠ είναι ο ίδιος. Γιατί η ΔΑΠ δεν είναι μια παρέα από ευγενικούς λεβέντες και κοπελιές που μας βοηθάνε στις εγγραφές και μετά κάνουν και καμιά πρόταση για τις σπουδές μας γιατί έτυχε να είναι και πολύ έξυπνοι. Είναι πολιτική δύναμη σε αυτή τη σχολή και σε όλη την Ελλάδα, και δεν φτιάχτηκε χθες αλλά πριν από πολλά χρόνια, και όπως κάθε πολιτική δύναμη έχει στόχους και σχέδιο για να τους πετύχει.

Εν Κατακλείδι

Καλούμε όλο τον κόσμο της σχολής να τους καταδικάσει στην πράξη. Καλούμε και τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να απολογηθούν για τη δράση τους δημόσια! Εμείς ως ΑΝ.ΑΡ.ΠΑ-ΕΑΑΚ δε δεχόμαστε καμία εξουσία μέσα σε αυτή τη σχολή πέρα από αυτή των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητών και των Εργαζομένων, και δε δεχόμαστε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ακόμα και την αυτοδύναμη, να θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να έχει προσωπικά στοιχεία φοιτητών και να χτίζει διασυνδέσεις που υπονομεύουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αν τα στελέχη της ΔΑΠ νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν για να γίνουν στελέχη της ΟΝΝΕΔ και αύριο μεθαύριο βουλευτές, τότε να ξέρουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν το φοιτητικό σύλλογο για να το πετύχουν. Και αν αυτό ακούγεται γραφικό, να θυμίσουμε ότι ο τωρινός πρωθυπουργός της χώρας ήταν κάποτε συνδικαλιστής στη σχολή μας, οπότε ας μη θεωρούμε ακατανόητο ότι στήριξη στη ΔΑΠ σημαίνει στήριξη σε μελλοντικά στελέχη της Ν.Δ.

Τέλος, επειδή η κουβέντα εντός του συλλόγου γύρω από το ζήτημα τείνει να ξεφεύγει πολλές φορές, καλά θα κάνουν οι ΔΑΠίτες όταν τους ρωτάμε γιατί φακελώνουν κόσμο, να απαντάνε σε αυτό που τους ρωτάμε. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι συγκεκριμένα και βαραίνουν τη ΔΑΠ. Είναι ελιγμός από μεριάς της να θέλει η κουβέντα να πάει σε ζητήματα τύπου «ποιος είναι με τη βία και τις διαρρήξεις και ποιος δεν είναι». Και αν μιλάμε για τη βία να αναρωτηθούμε ποια δύναμη πανελλαδικά, και όχι μόνο στη σχολή μας, έχει χρυσαυγίτες στα ψηφοδέλτια της. Άλλωστε την τελευταία φορά που κάποιος μπήκε σε στέκι της ΔΑΠ-ΕΜΠ βρήκε ναζιστικά συνθήματα και σβάστικες  και όχι σημαίες της Ν.Δ. Δεν φοβόμαστε να αναμετρηθούμε με το ερώτημα. Όσο εύκολο και αν είναι δε θα πούμε ότι καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται. Γιατί βία είναι να τσακώνεσαι για να εμποδίζεις τους μεγαλοκαθηγητάδες να ψηφίσουν τους μειωμένους προϋπολογισμούς για τις σχολές, η σύγκρουση με τα ΜΑΤ και τους φασιστες, ενώ βία μπορεί κάποιοι να θεωρούν και την κατάληψη. Αλλά εμείς είμαστε με την αριστερά των ανυποχώρητων αγώνων και όχι του συμβιβασμού και της διαμαρτυρίας! Όσον αφορά τη ΔΑΠ δεν καταφεύγουμε σε τέτοιες πρακτικές γιατί τις θεωρούμε αναποτελεσματικές.  Ο σύλλογος ξέρει πολύ καλά ότι εμείς αναμετρούμαστε με την ΔΑΠ με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης γιατί είναι η πολιτική λογική που πρεσβεύει που μας ενοχλεί. Αυτός είναι ο λόγος που καταγγέλλουμε με αυτό το κείμενο τη ΔΑΠ, γιατί ξέρουμε πως οτιδήποτε και να βρισκόταν μέσα στο στέκι της θα ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τους στόχους που θέλει να πετύχει ως παράταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί