Νίκη της ΔΑΠ δεν είναι νίκη των φοιτητών

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Μετά από δεκάδες ποτάρες και απολιτίκ συζητήσεις, η παράταξη της ΔΑΠ αποφάσισε να σχολιάσει την πολιτική επικαιρότητα ενόψει φοιτητικών εκλογών, με το εξής σύνθημα “ Η πρώτη νίκη θα είναι των φοιτητών”. Είναι προφανές ότι η ΔΑΠ αναφέρεται στις κοινοβουλευτικές εκλογές και την στήριξη της στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Που πήγε η ανεξαρτησία της παράταξης και των φοιτητών που με αγωνία προπαγανδίζει; Και από πότε η νίκη της ΔΑΠ συνεπάγεται νίκη για το φοιτητικό σώμα; 



Θα είναι άραγε νίκη των φοιτητών...

  • Αν η δημόσια και δωρεάν παιδεία τσακιστεί;

Η ΔΑΠ και η Νέα Δημοκρατία δίνουν μάχη για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να μπουν δίδακτρα, να γίνουν ιδιωτικές οι εστίες, να μπουν επιχειρήσεις στην έρευνα και τις παροχές. Θέλουν εκπαίδευση για λίγους και εκλεκτούς διώχνοντας τους φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα που χρειάζεται για να ανταπεξέλθουν στα ακριβά γούστα που προαπαιτεί η ανανεωμένη εκπαιδευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα θέλουν να ανοίξουν το δρόμο για τη εισχώρηση των επιχειρήσεων στα ερευνητικά προγράμματα και τα εργαστήρια σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν όσο περισσότερο κέρδος πατώντας πάνω στις πλάτες των φοιτητών. Όλα αυτά είναι πολιτικές και της τωρινής κυβέρνησης. Η εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των κολλεγίων είναι έμμεση παράκαμψη του άρθρου 16. Η “αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων” του κύριου Γαβρόγλου, είναι το ίδιο πράγμα με άλλο όνομα.  Δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα λόγω του αγώνα που δίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

  • Αν καταργηθεί το άσυλο;

Η νομική κατάργηση του ασύλου και επομένως η ευθεία υπονόμευση της υπόστασης των φοιτητικών συλλόγων θα ήταν ένα απαραίτητο βήμα για την υλοποίηση των πολιτικών που αναλύσαμε παραπάνω. Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια η αστυνομία (υπό τον ΣΥΡΙΖΑ) σε συνεργασία με πρυτάνεις και καθηγητές, εισβάλλουν στους χώρους των πανεπιστημίων με κάθε ευκαιρία. Για να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια η ΔΑΠ, εκμεταλλεύεται τις μεταρρυθμίσεις του νόμου Γαβρόγλου για την “συνδιοίκηση”. Προτιμούν καρέκλες στα όργανα διοίκησης και να μιλούν στο όνομα των φοιτητών, προσπαθώντας να καταστείλουν την μαχητικότητα των φοιτητικών συλλόγων. Ωστόσο, το φοιτητικό κίνημα είναι ισχυρό όταν οργανώνεται ανεξάρτητα από τέτοιες δομές. 

  • Αν διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις;

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει μια πολύ συγκεκριμένη αντίληψη για το πως θα πρέπει να εργάζεται ένας απόφοιτος μηχανικός και σε συνεργασία με το ΤΕΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τσακίσουν το εργατικό δυναμικό. Στόχος τους είναι να επιβιώσουν τα αφεντικά μας μέσα στην κρίση με το να συρρικνωθούν οι μισθοί μας. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν σεμινάρια και στέκονται απέναντι στην διεκδίκηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Για να καταφέρουν να τα εφαρμόσουν όλα αυτά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο πανεπιστήμιο παλεύει για την  διάλυση του ενιαίου πτυχίου, την ακραία εξειδίκευση των Προγραμμάτων Σπουδών και την εισαγωγή σεμιναρίων και άλλων ακριβών και άχρηστων πιστοποιήσεων.

  • Αν ο εθνικισμός ηγεμονεύσει μέσα στις σχολές;

Την τελευταία χρονιά, η ΔΑΠ ήταν η δύναμη που καλούσε τον κόσμο στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και του ελληνικού κράτους εις βάρος ενός πιο αδύναμου κράτους. Ενώ εναρμονίζεται με την πάγια γραμμή της Νέας Δημοκρατίας για το Μακεδονικό, βρήκαν αφορμή για να διαχωριστούν από το ΣΥΡΙΖΑ και να αναδείξουν ένα ακόμα πιο ακροδεξιό λόγο.  Είναι έτσι κι αλλιώς ανέκαθεν η παράταξη αυτή φιλοξενεί και δίνει χώρο έκφρασης σε πάσης φύσεως ακροδεξιούς. Το παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά έχει ξαναπαιχτεί και έδωσε χώρο στην Χρυσή Αυγή. Έτσι, η ΔΑΠ είναι μία επικίνδυνη δύναμη.

Δεν υπάρχει δίλημμα Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αγωνιώδεις προσπάθειες ,από την Νέα Δημοκρατία και την παράταξη της στα πανεπιστήμια, να αποστασιοποιηθούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αρκετά μεγάλη αποτυχία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, με αριστερό μανδύα, εκτελεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την στρατηγική ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ και κεφαλαίου. Οι μικρές διαφορές δεν έχουν τόση σημασία. Κάθε κυβέρνηση που δεσμεύεται να ακολουθήσει αυτή την στρατηγική στρέφεται αναπόφευκτα ενάντια στον λαό, στους εργαζόμενους, τους φτωχούς, τους φοιτητές.

Η επομένη της 10ης Απρίλη πρέπει να βρει το φοιτητικό κίνημα έτοιμο για αγώνα. Γι’ αυτό στις φοιτητικές εκλογές πρέπει να δοθεί μήνυμα ανατροπής. Παμε κοντρα σε αυτούς που θέλουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και καλούς, σε αυτούς που μας λένε ότι δεν έχουμε άλλο μέλλον από αυτό στο οποίο θέλουν να μας χωρέσουν εμείς απαντάμε πως θα μας βρουν μπροστά τους. Οσο και να μας θέλουν σιωπηλούς, εμείς θα διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν για όλους που θα προάγει την ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Θα παλέψουμε ούτως ώστε το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά με αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες. Θέλουμε έρευνα και γνώση για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών. Μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις θα αποκτούμε φωνή, θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια σε όποιον προσπαθήσει να μας εμποδίσει.


1 σχόλιο

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί