Η ΣΧΟΛΗ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Η ΣΧΟΛΗ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ …


Αφού λοιπόν ο κ.Κουτσογιάννης μας έκανε την χάρη να δεχτεί ότι έχουν υπόσταση τα όργανα μας, καλώντας τους “εκπροσώπους των φοιτητών” (όπως διαλέγει να ονομάσει δηλαδή τους εκπροσώπους των ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ) στη συνεδρίαση των επιτροπών της σχολής (ΕΠΣ, ΣΕ, ΕΣΘ) , για να συζητηθούν μεταξύ άλλων το όριο δήλωσης, το υπερψηφισμένο πλαίσιο της ΔΑΠ και τα περιστατικά “βίας” στη σχολή μας, διαλέξαμε και εμείς να μην του χαλάσουμε χατίρι και να τον επισκεφτούμε.


Ο λόγος που εμείς ως σχήμα αποφασίσαμε να παρέμβουμε ως σε αυτήν την διαδικασία δεν ήταν για να να συζητήσουμε αλλά ούτε και για να επιβάλουμε κάποια προσωπική μας άποψη αντιπαραθετική με την Γ.Σ μας σε αυτήν, αλλά για να δηλώσουμε στους συνάδελφους καθηγητές και φοιτητές ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις από μεριάς συλλόγου που θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να μην παραβιαστούν. Σε αυτή την λογική καλέσαμε να στηρίξει αυτήν την κίνηση όλο εκείνο το κομμάτι του συλλόγου που αγωνίστηκε το προηγούμενο διάστημα στην κατάληψη αλλά και το κομμάτι που θεωρεί ότι οι αποφάσεις των φοιτητών δεν ειναι κουρελόχαρτα. Αισίως μεγάλο μέρος αυτών ανταποκρίθηκε αν και υπήρχαν κάποιες αξιοσημείωτες απουσίες. Όταν όμως βρεθήκαμε (η αναφερθείσα ως πολυπληθής ομάδα) στην εν λόγω “δημοσία διαβούλευση” δεν πέρασε ένα λεπτό πριν μας ανακοινωθεί πως η διαδικασία είναι κλειστή και ότι είναι απαραίτητο να αποχωρήσουμε ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί. Έτσι εμείς τοποθετηθήκαμε πάνω στην υπεράσπιση της απόφασης, του αγώνα του Φ.Σ., της ομόφωνης δήλωσης του δηλαδή ενάντια στο όριο δήλωσης και αποχωρήσαμε, για να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η συζήτηση.


Έτσι, μετά από διάλογο σε “ήπιο κλίμα”, αφού ξεμπέρδεψαν από τους φοιτητές και μείναν οι “εκπροσώποι” τους,  όπως αναφέρει η εισήγηση, “ξεκινώντας από διαφορετικές τοποθετήσεις και αφετηρίες συνέκλιναν” στο να εφαρμοστεί μία φόρμουλα για το όριο δήλωσης. Χοντρικά, για φέτος το εγγραφολόγιο παραμένει στα 12 μαθήματα, αλλά όποιος/α θέλει μπορεί να υποβάλει ατομική δήλωση στην γραμματεία για να εγγραφεί/παρακολουθήσει/εξεταστεί σε περισσότερα. Αυτό βέβαια παύει να ισχύει για τους νεοεισερχόμενους του επόμενου έτους. Μια “λύση” που τυχαίνει να είναι ακριβώς η ίδια που ο κοσμήτορας ανακοίνωσε στο τμήμα πριν την τελευταία Γ.Σ., δηλαδή όχι κάποια σοβαρή αλλαγή στη στάση του, η οποία περιγράφεται και σαν “λύση” αλλά και που τυχαίνει να είναι και η επίσημη πρόταση της ΔΑΠ. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην σχολιάσουμε και το τραγελαφικό της εισήγησης που προσπαθεί να μας πείσει ότι η όλη κουβέντα γίνεται σε άκρως ευχάριστο κλίμα, με την χρήση των γνωστών μας M,Q,N για  μεταβλητές (θα ήταν απλούστερο να αφήσουν ανοιχτό το εγγραφολόγιο άλλη μία εβδομάδα χωρίς όριο δήλωσης αντί να μπουν σε αυτή την διαδικασία). Επίσης, σχετικά με τα κριτήρια υπέρβασης του ορίου δήλωσης για τους μελλοντικούς μας συναδέλφους, καλό είναι να θυμούνται οι καθηγητές μας πως οι φοιτητές είναι με τις συλλογικές διεκδικήσεις και δεν έχουν ανάγκη από φωτεινούς “Συμβουλους Καθηγητές” αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης...

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούν εδώ και τα όσα περιγράφονται στο δεύτερο κομμάτι της εισήγησης. Με ένα λίβελο κατά των κινητοποιήσεων τις προηγούμενης περιόδου, η ΕΠΣ καταδικάζει την αγωνιστική στάση του Φ.Σ. σαν “βια” και “αντικοινωνική ενέργεια”. Δεν είδαμε ωστόσο να υπάρχει καμιά αγανάκτηση για αντιδημοκρατικές αποφάσεις όπως ήταν αυτή για τα πειθαρχικά η οποία πάρθηκε σε τμήμα χωρίς απαρτία. Ακόμη, προχωράει ένα βήμα παραπάνω, απειλεί με το γραφικό πλέον χάσιμο εξαμήνου, σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν 13 εβδομάδες διδασκαλίας στα μαθήματα. Εμείς παρόλαυτα επιμένουμε πως κάθε κίνηση στην οποία προβήκαμε το προηγούμενο διάστημα ήταν η απάντηση στην βία την οποία εμείς υφιστάμεθα και αυτή θα είναι και η μόνη απάντηση που θα δίνουμε και σε κάθε μάχη που θα προκύψει στο μέλλον.

ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΚΑΘΙΣΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ…

Τον καλύτερο υποβολέα όμως, της στάσης της κοσμητείας όλο αυτό το διάστημα, αλλά και των τωρινών της εισηγήσεων, αναφορικά με το όριο δήλωσης και τη στοχοποίηση του αγώνα του Φοιτητικού Συλλόγου, έπαιξαν για άλλη μία φορά οι γνωστές παρατάξεις, ακόμη και αυτές που δεν θα το περιμέναμε…

Οι γνωστοί "λαγοί" της ΔΑΠ, που υπερασπίζονταν μέσα σε αυτήν τον Φ.Σ. και τους φοιτητές, δεν πέρασαν δύο μέρες, για να δείξουν πόσο λίγο τους ενδιαφέρουν οι διαδικασίες μας και τα αποτελέσματα τους, αφού συναίνεσαν στην εφαρμογή ενός μέτρου ορίου δήλωσης, με το οποίο υποστήριζαν στην Γ.Σ ότι διαφωνούν, απλά εξασφαλίζοντας ότι αυτό δεν θα θίξει το μαγαζάκι τους. ΤΩΡΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΠΑΡΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, παρουσιάζουν την όποια αλλαγή σαν αποτέλεσμα των δικών τους "κομπρεμί" και όχι σαν αποτέλεσμα του μεγάλου αγώνα που έδωσε ο Φ.Σ., μας λένε πως δεν υπάρχει λόγο για νέα Γ.Σ., παρότι η διοίκηση απλά εφάρμοσε ακριβώς τα ίδια τα οποία είχε πει μία μέρα πριν την τελευταία Γ.Σ., δηλαδή αναβολή του μέτρου για το χρόνου. Δεν εκπλησσόμαστε από τη στάση αυτή, είναι γνωστό το πως μετατρέπει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ το Δ.Σ. σε τσιφλίκι της, το πως πάντα σαμπόταρε και θα σαμποτάρει το Φ.Σ.

Από την άλλη η “αριστερά της διαχείρισης” του Εγκέλαδου μας κάνει να αναρωτιόμαστε. Ύστερα από τον αγώνα ενάντια στο όριο δήλωσης που δώσαμε μαζί, τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετώπισαν κοσμήτορας - καθηγητές, είναι ξανά παρούσα σε αυτές τις επιτροπές μαζί τους. Δεν μας αρκεί μια τοποθέτηση που λέει ότι “απέχω” ενώ συνεχίζω να υπάρχω και συμμετέχω μέσα σε αυτές. Δεν μας αρκεί μια τοποθέτηση που λέει απλά “διαφωνούμε” αλλά δεν αντιλαμβάνεται ότι πάντα εν τέλει αυτά τα όργανα θα είναι αντιπαραθετικά με τα συμφέροντα του συλλόγου. Και ας ορίσουν οι συναγωνιστές την βία και να μας πουν αν η πενταήμερη κατάληψη στην οποία συμμετείχαν και αυτοί και εμείς αλλά και οι συνάδελφοί μας ήταν το μέσο ουσιαστικής πίεσης ή αν θα συνεχίσουν με τις αυταπάτες τους αποτελώντας το αριστερό διαχειριστικό άλλοθι, που πάντα προσπαθεί να έχει ο εν λόγω κοσμήτορας και κάθε κοσμήτορας που θέλει να ενσωματώνει τις όποιες χειραφετητικές τάσεις των φοιτητών.

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ? ΟΛΑ ΠΗΓΑΝ ΣΤΡΑΦΙ?

Η απάντηση για εμάς είναι ξεκάθαρη. Ο αγώνας που δώσαμε, που διατάραξε τα ομαλά νερά της σχολής, όχι μόνο δεν χάθηκε αλλά έδωσε αποτελέσματα. Η αναστολή στην εφαρμογή του ορίου δήλωσης είναι αποτέλεσμα του αγώνα αυτού. Το κομπρεμί Κουτσογιάννη-ΔΑΠ ήταν η λύση στο πρόβλημα που εμείς τους δημιουργήσαμε. Και αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να το πιστέψουμε απλά για να δούμε ποια μεριά θα καρπωθεί τη νίκη αλλά γιατί όλο αυτό το κομμάτι του συλλόγου που ήταν ενεργό μέρος του αγώνα αυτού θα έρθει σύντομα αντιμέτωπο και με άλλες μάχες και πρέπει να ξέρει ποιο δρόμο να ακολουθήσει. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση δεν άρχισε χθες και δεν τέλειωσε με το όριο δήλωσης. Η λύση δεν είναι ούτε να δούμε πως θα την παλέψουμε στα μπλε τραπεζάκια αλλά ούτε και να αμφιταλαντευόμαστε μεταξύ καταλήψεων και επιτροπών. Ο δρόμος είναι αυτός της επιβολής των αναγκών μας. Και ακριβώς επειδή το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα, είναι καιρός οποιοσδήποτε θέλει να χαρακτηρίζεται ριζοσπάστης και αντισυνδιαχειριστικός μέσα στο σύλλογο, να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΩΡΑ από την συμμετοχή σε όργανα απολύτως ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα από την κοσμητεία που έχει αυτή τη στάση και να πάψει να τους κάνει την γλάστρα. Ο δρόμος που έχουμε διαλέξει από την αρχή μπορεί να είναι ο πιο δύσκολος, αλλά έχει συνέχεια, και δηλώνουμε ότι θα βγούμε αποφασιστικά μπροστά, με νέα Γενική Συνέλευση για να μην εφαρμοστεί κανένα όριο δήλωσης και πειθαρχικό!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί