Νόμος Γαβρόγλου, Συνδιοίκηση και Φοιτητικός Σύλλογος

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Τι έγινε στην τελευταία Γενική Συνέλευση;

Η πρόσφατη γενική συνέλευση του φοιτητικού μας συλλόγου διεξήχθη σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία. Σε όλες τις σχολές της Αθήνας και της Ελλάδας οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δείχνουν ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης, ειδικά για το ν. Γαβρογλου αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στις σχολές τους. Το ίδιο ισχύει και για την δική μας σχολή. Τελευταία φορά που μπήκαμε στην διαδικασία να συζητήσουμε και να οργανωθούμε ήταν την άνοιξη όταν η κοσμητεία προσπάθησε να εμποδίσει τους συμφοιτητές μας με μετεγγραφή να γραφτούν στην σχολή. Μετά από τόσο καιρό, την προηγούμενη εβδομάδα, αν και είμασταν ελάχιστος κόσμος (σε σχέση με τις συνήθως μαζικότερες συνελεύσεις του συλλόγου μας) μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ελλείψεις σε αίθουσες, υποδομές, διδακτικό προσωπικό και υλικά (βλ. σχεδιαστικά). Ωστόσο με ευθύνη της ΔΑΠ, αυτή η ευκαιρία δεν αξιοποιήθηκε, καθώς οι συνάδελφοι φρόντισαν να διακόπτουν συνεχώς και να ρωτούν ένας ένας τα ίδια και τα ίδια πράγματα μπαχαλεύοντας την διαδικασία. Δεν μας εκπλήσσει αυτό αφού η ΔΑΠ σαμποτάρει τις Γενικές Συνελεύσεις εδώ και ενάμιση χρόνο.


Ποια είναι η στάση των φοιτητών απέναντι στην διοίκηση του Πανεπιστημίου;

Ο σύλλογος μας εδώ και χρόνια, κάθε φορά που οι κοσμήτορες, οι πρυτάνεις και οι καθηγητές προσπαθούσαν να κάνουν αλλαγές εις βάρος μας, δεν έμενε αμέτοχος αλλά έπαιρνε πρωτοβουλίες και κινητοποιούταν. Στις Γενικές Συνελεύσεις των Καθηγητών συνήθως πηγαίνει μεγάλος αριθμός φοιτητών και φοιτητριών για να ενημερωθεί, να πει τις απόψεις του και να μεταφέρει τις αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου. Επίσης, συχνά μέσα στον χρόνο γίνονται κινητοποιήσεις στο γραφείο κάποιου καθηγητή ή του κοσμήτορα για προβλήματα που επείγουν. Αυτό δεν ήταν πάντα ευχάριστο για τους καθηγητές που ήθελαν να κάνουν αλλαγές παρακάμπτοντας τους φοιτητές. Για παράδειγμα όταν επιβαλλόταν όριο δήλωσης μαθημάτων, η αλλαγή του προγράμματος σπουδών, η μη έγκριση των μετεγγραφέντων, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά κτλ. η αντιμετώπιση που είχαμε από τους καθηγητές ήταν άκρως επιθετική και αντιδημοκρατική. Εν τέλει όμως ο Φοιτητικός Σύλλογος της σχολής Πολιτικών Μηχανικών, όπως και οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να έχουν μια κουλτούρα δημοκρατίας και συμμετοχής ακόμα και αν η ΔΑΠ καταφέρνει ενίοτε να σαμποτάρει τις Γενικές Συνελεύσεις.


Ποιοι θέλουν να ορίσει ο σύλλογος αντιπροσώπους και γιατι;

Ο νόμος Γαβρόγλου και το πόρισμα Παρασκευοπούλου για την εκπαίδευση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να χτυπήσουν ακριβώς αυτή την κουλτούρα γιατί ξέρουν ότι ήταν η κινητοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών που δεν επέτρεψε στις προηγούμενες κυβερνήσεις να επιβάλουν βίαιες αναδιαρθρώσεις. Έτσι, θέλουν να καταργήσουν το Άσυλο των Αγώνων και από την άλλη να δώσουν θέσεις σε μόνο λίγους φοιτητές για να λένε την γνώμη τους στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να βάλουν δίδακτρα, να ξεπουλήσουν τις φοιτητικές παροχές, να διαλύσουν τα πτυχία και την εργασιακή τους κατοχύρωση. Η ΔΑΠ ως υπερασπίστρια όλων αυτών θέλει να αρπάξει θέσεις και να βοηθήσει στην εφαρμογή τους. Το πλαίσιο που υπερψηφίστηκε δυστυχώς στην τελευταία γενική συνέλευση δείχνει ακριβώς αυτό. Ο ορισμός αντιπροσώπων σημαίνει ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των φοιτητών δεν θα έχει λόγο στα θέματα της σχολής και θα αφήνει να μιλάνε εκ μέρους της κάποιοι μόνο συνδικαλισταράδες. Απ΄ ότι φαίνεται σε αυτο συμφωνεί και η ΔΑΠ και η ΚΝΕ, που θέλουν η πολιτική δράση να αφορά μόνο μια μικρή μειοψηφία και όχι όλο το σύλλογο (που μάλλον είναι ανίκανος να αρθρώσει πολιτικό λόγο).


Τι λένε οι αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου για όλα αυτά;

Το φοιτητικό κίνημα έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις ξανά στο παρελθόν. Οι αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, ειδικά στο ΕΜΠ και στον σύλλογο μας ήταν εδώ και δεκαετίες ενάντια στην φίμωση και την συναίνεση των φοιτητών στις αλλαγές που δρομολογούνταν. Ο ισχυρισμός της ΔΑΠ και της ΚΝΕ ότι μπορεί μια απόφαση 50 ατόμων, να αναιρέσει αυτό το κεκτημένο και να θέσει τον σύλλογο εφαρμοστή του ν. Γαβρογλου είναι αστεία. Οι γενικές συνελεύσεις είναι για να συζητάμε τα προβλήματα μας, όχι εκλογές αντιπροσώπων που θα αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες.
Ως ΑΝΑΡΠΑ-ΕΑΑΚ καλούμε όλες και όλους σε νέα Γενική Συνέλευση στις 13/11 για να συζητηθεί εκτενώς αν πρέπει να κάνουμε μια τόσο μεγάλη στροφή στην φυσιογνωμία και την πολιτική μας στάση. Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ συνομιλητές ούτε με καθηγητές ούτε με πρυτάνεις ούτε με υπουργούς. Το σχήμα μας πάντα υπακούει στις αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου ακόμα κι αν διαφωνεί. Αυτό θα κάνει και τώρα, αν ο σύλλογος αποφασίσει ότι θέλει την εφαρμογή του ν. Γαβρογλου. Πιστεύουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει γιατί όλοι και όλες αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική για την εκπαίδευση. Γι' αυτόν τον λόγο δεν θα αφήσουμε τις παρατάξεις ΔΑΠ, ΚΝΕ και ΠΑΣΠ να μιλάνε στο όνομα του συλλόγου και μάλιστα αντιπαραθετικά στα συμφέροντα του. 


Οι φοιτητές στη πρώτη γραμμή

Κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή

1 σχόλιο

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί