ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 21/10

Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

Για άλλη μια χρονια ξεκινάμε με τις εξελίξεις να τρέχουν χωρίς να μας περιμένουν. Ο μόνος τρόπος για να συζητήσουμε τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν στην εκπαίδευση και την κοινωνία ευρύτερα  και μας επηρεάζουν είναι οι συλλογικές διαδικασίες όπως η Γενική Συνέλευση. Η γενική συνέλευση αποτελεί το ανώτερο όργανο του φοιτητικού συλλόγου. Κάθε φοιτητής μπορεί να συμμετέχει σε αυτή, να εκθέτει απόψεις και προβληματισμούς, να καταθέτει ψηφίσματα και προτάσεις και εν τέλει  να υλοποιεί τις αποφάσεις της.  Είναι η μόνη δημοκρατική διαδικασία, πραγματικά συλλογική και όχι ατομική που μπορεί να επιβάλλει με τη μαζικότητα της τις διεκδικήσεις μας (με πιο πρόσφατο παράδειγμα  την επιβολή της διεξαγωγής διπλής εξεταστικής μέσω της απόφασης της συνέλευσης παρά την αντίθετη άποψη των καθηγητών της σχολής).
        Γνωστό είναι επίσης ποίοι προωθούν και ποίοι εμποδίζουν τις συλλογικές διαδικασίες.Για τη ΔΑΠ,παράταξη της κυβέρνησης και εκφραστές των συμφερόντων του κεφαλαίου στα πανεπιστήμια, είναι πάγια τακτική το σαμποτάρισμα κάθε προσπάθειας οργάνωσης του συλλόγου μας. Η αυτοδυναμία της άλλωστε τη βοηθάει σε αυτή τη προσπάθεια. Ετσι,τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με την αυτοδυναμία ΔΑΠ και το σύλλογό μας να έχει συνεδριάσει ελάχιστες φορές έχουμε παρατηρήσει έξαρση της καθηγητικής αυθαιρεσίας(όλο και πιο δύσκολα θέματα στις εξετάσεις, μαζικά κοψίματα, υποχρεωτικά θέματα και προόδοι σε όλο και πιο πολλά μαθήματα), προσπάθεια για κόψιμο συγγραμάτων και φέτος τα δωρεάν σχεδιαστικά υλικά δεν έχουν δωθεί ακόμα στο 1ο έτος. Διαχρονικός σκοπός της στο εσωτερικό των πανεπιστημίων είναι η απονέκρωση των φοιτητικών συλλόγων καθώς και η επιβολή της αδράνειας και της πλήρης αποπολιτικοποίησης του φοιτητικού σώματος. Έτσι φυσικά θα είναι πολύ πιο εύκολη και «αναίμακτη» η εμπέδωση ενός νέου κλίματος στα πανεπιστήμια. Ένα πανεπιστήμιο πλήρως εναρμονισμένο με τις ανάγκες της αγοράς, που θα λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, με φοιτητές πλήρως υποταγμένους χωρίς καμία αγωνιστική διάθεση.  Όσες προσπάθειες έγιναν φέτος για κάλεσμα σε ΓΣ από τις αριστερές δυνάμεις μέσω διοικητικών συμβουλίων βρήκαν τη ΔΑΠ αντίθετη. Μόνο μετά τη συλλογή υπογραφών η ΔΑΠ κατέβασε δικό της Διοικητικό Συμβούλιο για να καπιλευτεί τη προδιάθεση αυτή των φοιτητών της σχολής μας και επειδή ακριβώς πιέστηκε από την επιθυμία αυτού του μεγάλου κομματιού . Εξάλλου η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής που επιδιώκει και η ατομικίστικη λογική έρχεται σε αντίθεση με την έκθεση της σε μαζικό αμφιθέατρο.
Θεωρούμε ότι η διεξαγωγή ΓΣ αυτή τη στιγμή είναι κάτι παραπάνω απο αναγκαίο κυρίως για τους εξής λόγους:
·         Οι διαγραφές των φοιτητών, μέτρο αυταρχικό και κατασταλτικό που κανέναν άλλο στόχο δεν εξυπηρετεί πέρα από το να προσθέσει περισσότερα βάρη στις πλάτες των φοιτητών, και να πετάξει έξω από το πανεπιστήμιο το κομμάτι των φοιτητών που πλήττεται οικονομικά.
·         Οι οργανισμοί που τα ιδρύματα πιέζονται να διευθετήσουν από το υπουργείο και έρχονται να εξυπηρετήσουν πλήρως τις ανάγκες τις αγοράς και να καθιερώσουν την πλήρη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου τόσο στο κομμάτι της ερευνητικής διαδικασίας όσο και στους ρυθμούς σπουδών και τους όρους φοίτησης.
·         Τα κομμένα υλικά σχεδίου στο 1ο εξάμηνο που δε θεωρούμε ότι είναι ούτε τεχνικό θέμα που όπως μας λένε οι διοικήσεις και η ΔΑΠ θα λυθεί, ούτε μεμονωμένο αλλά εντάσσεται στην γενική κατεύθυνση της υποχρηματοδότησης των φοιτητικών παροχών όπως είναι και η σίτιση-στέγαση.
·         Το ρεσιτάλ αυταρχισμού σε ΑΠΘ και ΕΚΠΑ  όπου Ματ και εισαγγελείς καταπάτησαν το άσυλο για να καταστείλουν την αποφασιμένη από τους φοιτητικούς συλλόγους κατάληψη της πρυτανείας στη μία περίπτωση και τη παρεμπώδιση της συμμετοχής των φοιτητών στη διαδικασία της συγκλήτου στην άλλη.
Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε σε διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου. Καταγγέλουμε τη στάση της ΔΑΠ και απαιτούμε την αναγνώριση των υπογραφών των μελών του φοιτητικού συλλόγου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θεωρούν το σύλλογο τσιφλίκι τους και να αδιαφορούν προκλητικά για τις επιθυμίες μας.
Όλοι-ες στη γενική συνέλευση την Τρίτη στις 12:30 στο αμφιθέατρο 1,2

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί