ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ = ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Στα τέλη Ιούνη έχει οριστεί για τη σχολή μας η ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν με το μέτρο της καθολικής ψηφοφορίας, σύμφωνα με το γράμμα του νέου νόμου πλαισίου.

Η περίοδος που επιλέγεται να εφαρμοστεί αυτή η πτυχή του νέου Νόμου Πλαίσιο δεν είναι τυχαία. Είναι μια περίοδος εν μέσω εξεταστικής, που βρίσκει το φοιτητικό σύλλογο ανενεργό χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής συλλογικών διαδικασιών. Αυτή η προσπάθεια να παρακαμφτεί ο φοιτητικός σύλλογος εντέχνως και να αποκρυφτεί η εναντίωσή του στο νέο νόμο πλαίσιο, που έχει εκφραστεί τα τελευταία χρόνια με τις γενικές του συνελεύσεις και με τη συμμετοχή του στα φοιτητικά κινήματα ενάντια στο Νόμο Πλαίσιο, καταρρίπτουν περίτρανα τον όποιο δημοκρατικό χαρακτήρα θέλουν να προσδώσουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Οι πρυτανικές και οι προεδρικές εκλογές ένα χρόνο τώρα, αποτέλεσαν ένα στοίχημα για την Κυβέρνηση και μια εκ των πραγμάτων πρώτη κεντρική προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου στις σχολές. Απέναντι στο ασφυκτικό κλίμα που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί (ενεργοποίηση παρακράτους, κατασυκοφάντηση από τα ΜΜΕ) οι φοιτητικοί σύλλογοι όλο το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν μέσα από τις αποφάσεις τους στο ουσιαστικό και συμβολικό μπλοκάρισμα αυτής της διαδικασίας, πετυχαίνοντας την αναβολή τους σε πολλές σχολές, ασκώντας έτσι πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς αυτήν.

Ο στόχος αυτής της πτυχής:

Σημείο κλειδί τόσο για την εφαρμογή του νέου νόμου όσο και για την προώθηση της αναδιάρθρωσης σε κάθε σχολή, αποτελεί η αναβάθμιση των εξουσιών των διοικητικών αρχών του κάθε ιδρύματος. Χρειάζονται «σιδερένιες» διοικήσεις στις σχολές οι οποίες να μπορούν να συγκρουστούν με τους φοιτητές, στο βαθμό που η πολιτική της κυβέρνησης αν δεν έχει στηρίγματα μέσα στο πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση ενισχύει μονοπρόσωπα όργανα όπως ο πρύτανης και ο πρόεδρος, όργανα που ΠΟΤΕ δεν εξέφρασαν τη βούληση και τις αποφάσεις των φοιτητών, αλλά αντίθετα αποτέλεσαν τους πιο κοντινούς συμμάχους του υπουργείου. Γι' αυτό δίνει αρμοδιότητες στον πρύτανη και το συμβούλιό του να καταλύουν το άσυλο, γι' αυτό δίνει στον πρόεδρο κάθε σχολής τη δικαιοδοσία να συγκροτεί πειθαρχικά, γι' αυτό έχει καταστήσει τη σύνοδο των πρυτάνεων τον πιο αξιόπιστο συνομιλητή της μέσα στα πανεπιστήμια.

Υπό αυτήν την έννοια, το μέτρο της «καθολικής ψηφοφορίας» ούτε ήταν ποτέ αίτημα του φοιτητικού κινήματος, ούτε αποτελεί κάποιου είδους γιορτή της δημοκρατίας, όπως προσπαθούν να μας πείσουν τα τηλεοπτικά παράθυρα και οι παρατάξεις.

Στοχεύει, όχι στην περαιτέρω παρέμβαση των φοιτητών στη λήψη των αποφάσεων, αλλά στην «καθολική» νομιμοποίηση από όλους τους φοιτητές των εξουσιών που έχει ο πρύτανης ή ο πρόεδρος σε ένα ίδρυμα και του ρόλου που καλείται πλέον να παίξει.

Πάταξη της διαπλοκής; Το γεγονός ότι συνεχίζονται να παρατηρούνται φαινόμενα συνδιαλλαγής μεταξύ των υποψηφίων και των καθεστωτικών παρατάξεων ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, καταρρίπτει κάθε επιχείρημα που παρουσιάζει το μέτρο της καθολικής ψηφοφορίας ως πανάκεια για την πάταξη της διαπλοκής φοιτητικών παρατάξεων-καθηγητών. Αντίθετα αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις συνδιαλλαγής πολλαπλασιάζονται και διεξάγονται με έναν αδιαφανή και υπόγειο τρόπο, όταν οι καθεστωτικές παρατάξεις διατίθενται να κινητοποιήσουν την εκλογική τους πελατεία για τη στήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων. Κάτω από το πέπλο αυτής της «μυστικότητας» καθίσταται η όλη αυτή διαδικασία θωρακισμένη απέναντι στην άσκηση πολιτικής κριτικής η οποία μπορεί να τους επιφέρει πολιτικό κόστος.

Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί που επιμένουν στην εκλογή τους και ζητούν την ψήφο μας με το νέο νόμο πλαίσιο σε αυτή τη συγκυρία;

Καταρχήν, δεν είναι τυχαίο ότι οι υποψήφιοι αυτοί κατά κανόνα συσπειρώνουν και εκφράζουν μέσω της τοποθέτησής τους εκείνο το αντιδραστικό κομμάτι των καθηγητών που συστηματικά τάχθηκε και τάσσεται ενάντια στις φοιτητικές διεκδικήσεις και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική.

Είναι αυτοί (πρυτάνεις-πρόεδροι) που:

· Αποτελούν συμμάχους του υπουργείου στο εσωτερικό των σχολών. Καταρτίζουν εσωτερικούς κανονισμούς (πειθαρχικά, απώλειες εξάμηνων, 3 βδομάδες εξεταστικής...), λίστες συγγραμμάτων, ψηφίζουν τα τετραετή προγράμματα και τις πιστωτικές μονάδες, χωρίς την παρουσία φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης

· Εκδικήθηκαν τους φοιτητές με απώλειες εξεταστικών και εξαμήνων (πολυτεχνείο Κρήτης) ή ακόμη και με μηνύσεις (Πολυτεχνική Ξάνθης)

· Δε διστάζουν να περιφρουρήσουν την εκλογή τους με μπράβους της νύχτας (ΠΑ.ΠΕΙ.) ή με τις δυνάμεις των ΜΑΤ (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης)

· Υποστηρίζουν την κατάλυση του ασύλου όποτε τους δίνεται η ευκαιρία.

Ειδικά για τη σχολή μας:

Το «αμαρτωλό» της (Μιμίκου) παρελθόν (ψηφίστηκε-στηρίχτηκε από ΠΑΣΠ+ΑΡ.ΕΝ (!), η ΔΑΠ ψήφισε τον δικό της):

· Δύο χρόνια τώρα το τμήμα καθηγητών δεν έχει πάρει απόφαση καταδίκης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, για τη μη εφαρμογή του νέου νόμου, τα ΚΕΣ, τα ιδιωτικά παν/μια, τα άσυλο, ούτε στήριξης των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Αντίθετα ήταν πρόθυμο να καταγγείλει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και να σφυρίζει αδιάφορα στα αιτήματα τους.

· Απειλούσε (και ψήφισε αρχικά) απώλεια εξαμήνου (!), ενώ είχαν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα μαθήματα, προκειμένου να ποινικοποιήσει τους αγώνες.

· Μείωσε τη διάρκεια της περσινής εαρινής εξεταστικής από 4 σε 3 βδομάδες, ενώ δεν είχαν χαθεί καθόλου μαθήματα, πραξικοπηματικά χωρίς κανένα διάλογο.

· Πεισματικά αρνούταν να δεχθεί οποιαδήποτε φοιτητική διεκδίκηση (από τη μη εφαρμογή της λίστας, την κανονική διάρκεια εξαμήνων, την πτυχιακή εξεταστική, τη διατήρηση του κτηρίου Γκίνη…).

· Προχώρησε χωρίς κανένα διάλογο με τους φοιτητές σε αναδιάρθρωση του προγράμματος σπουδών στα πρότυπα των δύο κύκλων και της ειδίκευσης.

Εμείς σαν Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση και σα σχήμα ΕΑΑΚ, είμαστε η μόνη δύναμη που δεν έχει καμία αυταπάτη για τη συνδιαχείρηση, ούτε ψηφίζει αυριανές διοικήσεις πανεπιστημίων πρυτάνεις και προέδρους. Προτάσσουμε τις μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε τμήματα και συγκλήτους και τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων σαν απάντηση στα προβλήματα που προκύπτουν. Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο που παίζουν όργανα με υπερεξουσίες, όπως οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι, που έχουν αποδείξει επανειλλημένα τον ρόλο τους στην επίθεση στα φοιτητικά δικαιώματα .

Καμία εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο.

Καμία συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί