ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Την Τρίτη 30/6, διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές στη σχολή πολιτικών μηχανικών. Ως Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση και σχήμα της Ε.Α.Α.Κ., ήμασταν η μοναδική συλλογικότητα εντός της σχολής που είχαμε δημοσιοποιήσει ανοιχτά στον κόσμο της σχολής –εδώ και πολύ καιρό- τη θέση μας για την επίφαση της δημοκρατικότητας που αφορά τη διάταξη του νόμου που μιλά για καθολική ψηφοφορία των φοιτητών στις συγκεκριμένες εκλογικές διαδικασίες. Ακόμη περισσότερο, θεωρούσαμε αναγκαίο να απαντηθεί άμεσα η προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου-πλαίσιο, από την στιγμή που τα τελευταία χρόνια είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις του φοιτητικού μας συλλόγου-μέσα από τις γενικές του συνελεύσεις- για ματαίωση οποιασδήποτε προσπάθειας υλοποίησής του.

Πέρα από τα παραπάνω, ο τρόπος με τον οποίο κύλησε όλο το προηγούμενο διάστημα στη σχολή μας η "προεκλογική περίοδος" αποτελούσε μια τρανή απόδειξη μιας σειράς πραμάτων. Πρώτα απ'όλα, το γεγονός ότι είχε δηλωθεί μόλις ένας υποψήφιος που δε γνώριζε κανείς τις θέσεις του για τα ζητήματα της σχολής, επιβεβαίωσε αυτό το οποίο είχε φανεί και σε άλλες σχολές, ότι δηλαδή η εκλογή διοικήσεων των ιδρυμάτων είναι μια διαδικασία που ουσιαστικά έχει λήξει από τα πριν, με κύριο κριτήριο το συμφέρον του υπουργείου και όχι φυσικά των φοιτητών. Πρακτικά, έχουμε να κάνουμε με υποψηφίους οι οποίοι είναι πανέτοιμοι να υλοποιήσουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αξιοποιώντας όλες τις υπερεξουσίες που τους προσδίδει η κυβέρνηση(άρση ασύλου, κατάρτιση εσωτερικών κανονισμών κτλ.).Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο ότι και στη σχολή μας μοναδικός υποψήφιος ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος –μάλιστα- διετέλεσε πριν μερικά χρόνια γραμματέας του υπουργείου μεταφορών.

Ένα ακόμη σημείο το οποίο πρέπει να τονίσουμε, έχει να κάνει με την κουβέντα για τη δημοκρατικότητα της νέας αυτής πτυχής. Το γεγονός ότι όλοι οι ένθερμοι υποστηρικτές του μέτρου δεν είπαν κουβέντα όλο το προηγούμενο διάστημα και περίμεναν την ημέρα των εκλογών για να ασχοληθούν, είναι ενδεικτικό του πόσο επιδιώκουν οι εξελίξεις για τα επίκαιρα θέματα της σχολής να χρωματίζονται με καθαρά κομματικούς όρους .Και αν κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο για τις κυβερνητικές παρατάξεις(ΔΑΠ και ΠΑΣΠ), σίγουρα από την παράταξη του Εγκέλαδου θα έπρεπε να υπήρχε -κάτι το οποίο δεν έγινε-μια διαφορετική στάση. Το γεγονός ότι επέλεξε να τοποθετηθεί για το ζήτημα ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές-και μάλιστα μέσα από το διαδίκτυο!- με μοναδικό αποδέκτη της κριτικής του το σχήμα της Ε.Α.Α.Κ. στη σχολή, αποδεικνύει ότι αυτό που ενδιέφερε τους συναδέλφους από τον Εγκέλαδο ήταν μια αντιπαράθεση με το σχήμα μας με καθαρά όρους εντυπωσιασμού. Ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δε γίνεται η συγκεκριμένη παράταξη από τη μία να θεωρεί ότι η συγκεκριμένη πτυχή του νόμου είναι καλύτερη και από την άλλη, να αποδέχεται να ενσωματώνεται στο πλαίσιο η πρόταση για καμία εφαρμογή του νέου νόμου, όπως έγινε και στην τελευταία γενική συνέλευση.

Στα πλαίσια αυτά, ως συλλογικότητα θεωρήσαμε ότι η υπεράσπιση του παραπάνω κεκτημένου του φοιτητικού μας συλλόγου θα διασφαλιζόταν μόνο μέσα από τη μηδενική καταγραφή της κάλπης των προπτυχιακών φοιτητών, κάτι το οποίο και τελικά συνέβη αφού δε ψήφισε κανένας. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση(ακόμη και αυτή της ψήφισης του λευκού) θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα για την παγίωση της συγκεκριμένης πτυχής, συνεπώς μια κατάσταση που θα λειτουργούσε αντιπαραθετικά με τα φοιτητικά αιτήματα. Πολύ περισσότερο, ήταν αναγκαία μια τέτοια κίνηση από την στιγμή που επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις μας για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας με αμιγώς κομματικό στίγμα, καθώς οι μοναδικοί φοιτητές που εξέφρασαν την επιθυμία να ψηφίσουν ήταν ορισμένα μέλη της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και του Εγκέλαδου. Επίσης, το γεγονός ότι από τους 275 μεταπτυχιακούς φοιτητές ψήφισαν μόλις οι 11,ήρθε σαν συνέπεια του παραταξιακού χαρακτήρα της διαδικασίας. Στα ίδια μήκη κύματος, πιστεύουμε ότι και το επόμενο διάστημα οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης των αμεσοδημοκρατικών μας αποφάσεων, θα πρέπει να απαντηθεί ανάλογα από τους φοιτητές κόντρα σε λογικές διαπλοκής και υπεύθυνης εκπροσώπησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί