ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛ./ΜΗΧ. ΕΜΠ

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Σχετικά με το άρθρο του Αποστολου Λακασα http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_38_14/09/2011_455929  στις 14/9/11 στην εφημερίδα "Καθημερινή":

Η Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ καταγγέλλει τη στάση της εφημερίδας "Καθημερινή" αλλά και συνολικότερα της πλειοψηφίας των ΜΜΕ απέναντι στο φοιτητικό κίνημα, καθώς τις τελευταίες τρεις βδομάδες των κινητοποιήσεων επιδίδονται σε διαρκή αναπαραγωγή ψευδών στοιχείων που υποβαθμίζουν και κατασυκοφαντούν τις αποφάσεις και τις μορφές δράσης των φοιτητικών συλλόγων απέναντι στο νόμο Διαμαντοπούλου.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρεται:

* "Οι οργανωμένοι στις κομματικές παρατάξεις φοιτητές είχαν προχωρήσει σε έναν παράδοξο συνασπισμό (ΠΑΣΠ και αριστερές οργανώσεις) υπέρ της κατάληψης του ιδρύματος για μία ακόμη εβδομάδα. Βέβαια, ακόμη και αν δεν τους... έβγαιναν τα κουκιά, γνώριζαν τους «παλιούς» τρόπους να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα."   Η θέση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την αλήθεια, καθώς σε όλη την ελλάδα οι Γενικές Συνελεύσεις χαρακτηρίζονται τόσο από τη μεγαλύτερη μαζικότητα των τελευταίων τριών ετών όσο και από τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων ενάντια στη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και συνολικά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Οι φοιτητές δηλαδή που στηρίζουν τα ενωτικά πλαίσια αγώνα είναι μια δυναμική πλειοψηφία μέσα στις σχολές και σε καμία περίπτωση δεν έχουν ανάγκη να χρησιμοποιήσουν αθέμιτες μεθόδους (βία και νοθεία) για να υπερασπιστούν τις διεκδικήσεις τους και τα δημοκρατικά αιτήματά τους.

* "Αυτό που τώρα κύρια διακυβεύεται είναι το εάν οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις εις βάρος της σιωπηλής πλειοψηφίας θα συνεχίζουν να διαφεντεύουν τον πανεπιστημιακό χώρο, εξασφαλίζοντας για ολίγους και εκλεκτούς των ηγεσιών τους την αποκατάσταση στο διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, το οποίο κατά τα άλλα αντιμάχονται". Η λογική αυτή είναι εντελώς ανακριβής και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα στα πανεπιστήμια. Στις Γενικές Συνελεύσεις η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών που συμμετέχουν είναι ανένταχτοι και έχουν ίσο δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων κάτι που έρχεται σε ολική ρήξη με τη λογική της ανάθεσης του αγώνα σε συγκεκριμένα πρόσωπα και "φωτισμένες ηγεσίες". Ακόμη περισσότερο –όπως προαναφέρθηκε- οι φοιτητές έχουν απορρίψει το σύγχρονο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των αποφάσεών τους αλλά και από τη δομή των οργάνων μέσα από τα οποία αποφασίζουν (Γενικές Συνελεύσεις, Συντονιστικές Επιτροπές κατάληψης, Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων).

* "Η κατάληψη των χώρων του πανεπιστημίου και η κατάργηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από οποιαδήποτε οργανωμένη μειοψηφία ή και πλειοψηφία βρίσκεται εκτός του νομικού συστήματος της χώρας μας, στηριζόμενη μόνο σε ένα ιδιότυπο ελληνικό «εθιμικό δίκαιο»". Ο ισχυρισμός αυτός όχι μόνο είναι ψευδής αλλά και αντιφατικός. Από τη μια ο αρθρογράφος τοποθετείται ενάντια στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα αλλά από την άλλη κάνει επίκληση στην αυθεντία του ελληνικού πολιτικού δικαίου που το ίδιο αυτό σύστημα έχει υπερψηφίσει. Καλό θα ήταν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας να έχουν κάνει καλύτερο ρεπορτάζ και να γνωρίζουν ότι ένα από τα βασικά αιτήματα των φοιτητών είναι ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο όπου φωνή και λόγο στη συνδιαμόρφωση και στη λήψη αποφάσεων έχει ο κάθε φοιτητής.

* "Τα μέλη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που είναι φίλα προσκείμενος στην ΚΝΕ, καλούν σε γενικές συνελεύσεις, και για αύριο σε «αποχές, κλεισίματα δρόμων και συλλαλητήρια κατά δήμο και γειτονιά», όπως λέει η ανακοίνωση των 16χρονων παιδιών που τόσο γρήγορα θέλησαν να φορέσουν κομματικό μανδύα". Η παραπάνω διατύπωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς δαιμονοποιεί την πολιτικοποίηση των μαθητών σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη όπου έχουν περικοπεί στοιχειώδη δικαιώματα όπως τα δωρεάν έντυπα βιβλία, ενώ μάλιστα φιμώνεται κάθε φωνή αντίδρασης & ανυπακοής και θεσμικά μέσα από εγκύκλιο του 1985 η οποία επικαιροποιείται.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο όπως και πλειάδα δημοσιευμάτων των τελευταίων τριών εβδομάδων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας καθώς δεν δίνεται ο δικαιωματικός χώρος έκφρασης στην πλειοψηφία των φοιτητών που κινητοποιούνται όλη αυτή την περίοδο ενώ ταυτόχρονα η μόνη αναφορά στα μέσα πάλης είναι εντελώς διαστρεβλωτική και δημιουργεί λανθασμένη ενημέρωση. Μάλιστα, τα αστικά ΜΜΕ φαίνεται να υιοθετούν τη στάση των "αγανακτισμένων αντικαταληψιών φοιτητών" ενώ δεν έδειξαν τέτοια στοργή και αβρότητα απέναντι στο κίνημα των Αγανακτισμένων ανά τις πλατείες της χώρας (οπαδών της άμεσης δημοκρατίας και των συλλογικών αποφάσεων.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛ.ΜΗΧ. ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί