ΕΤΟΣ 2012- ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Και κάπως έτσι «πάει ο παλιός ο χρόνος» που λέει και το τραγούδι. Ένας ακόμη χρόνος που βρισκόμαστε υπό το πρίσμα του μνημονίου, ένας ακόμη χρόνος που οι δυνάμεις του κεφαλαίου προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση τους, επιλέγουν να εντείνουν ακόμη περισσότερο την επίθεση απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα καθώς και στο σύνολο του «τραυματισμένου» από τα αλλεπάλληλα μέτρα λαού. Ένας χρόνος όπου τα αστικά πολιτικά κόμματα έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, σχηματίζοντας την κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ όπου σε συντονισμό με ΕΕ-ΔΝΤ ήρθαν να επιβάλλουν ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με μόνη κατεύθυνση την εφαρμογή νέων μνημονίων, τη διασφάλιση και την πρόσδεση του ελληνικού καπιταλισμού με ευρώ και ΕΕ. Ο παλιός ο χρόνος πάει λοιπόν αλλά η ώρα για να γιορτάσουμε απέχει πολύ ακόμα. Συγκεκριμένα, μόλις στις αρχές του 2012 προμηνύεται μια καταιγίδα μέτρων με σκοπό τη διασφάλιση της χώρας μας στο νόμισμα του ευρώ. Νέα χαράτσια, αύξηση του ΦΠΑ με στόχο τα φορολογικά έσοδα της νέας χρονιάς να αυξηθούν κατά 10,7% όταν το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,8%, ψαλίδισμα καθαρών μισθών και συντάξεων είναι μερικά από όσα θα φέρει ο καινούργιος χρόνος σε κάθε λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα αναμένονται εκ νέου μαζικότατες απολύσεις( πχ 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το 2015,δηλ. το 22% της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα).
Παρά τη μαζική και συντονισμένη επίθεση από το αστικό μπλοκ, ο λαός δεν έχει παραδώσει ακόμα τα όπλα. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά είχαμε έναν πρωτοφανή αριθμό 24ωρων πανεργατικών απεργιών με την εργατική αντίσταση να κορυφώνεται σε επιχειρήσεις όπως Ελευθεροτυπία, ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ cosmetics, ΛΟΥΚΙΣΣΑ και ειδικά στην Ελληνική Χαλυβουργία και στον ALTER όπου η απεργία έχει διανύσει εβδομάδες ολόκληρες. Τα σωματεία αυτά πρέπει να αποτελέσουν φάρο ελπίδας αλλά και οδηγό για όλο τον αγωνιζόμενο λαό που αρνείται να σκύψει το κεφάλι, που δε θα δίσταζε να περάσει τις γιορτές του μέσα σε ένα εργοστάσιο περιφρουρώντας τις κινητοποιήσεις του, προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο: να μην μένει επί μήνες απλήρωτος!
Τα μέτωπα του αστικού συνασπισμού εξουσίας-κεφαλαίου με τα αγωνιζόμενα κομμάτια του πληττόμενου λαού δε σταματούν εκεί. Ήδη από την αρχή του εκπαιδευτικού έτους το φοιτητικό κίνημα απάντησε άμεσα στην ψήφιση του Νόμου Διαμαντοπούλου με τη διεξαγωγή συνελεύσεων ήδη από τα τέλη Αυγούστου! Με καταλήψεις οι οποίες ξεπέρασαν σε αριθμό τις 300 πανελλαδικά κατάφερε να σταθεί οδόφραγμα στα σχέδια που ήθελαν τη μετατροπή του πανεπιστημίου μας σε ένα μαγαζί όπου κουμάντο θα κάνουν οι επιχειρήσεις και οι manager. Παρόλα αυτά τέσσερεις μήνες μετά τα δεκανίκια της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να ξεμυτίζουν από τη φωλιά τους και η εφαρμογή του νόμου έχει σιγά σιγά ξεκινήσει. Αισθητές επιπτώσεις του νόμου μέχρι τώρα, το κόψιμο των βιβλίων που αναγκάζει τους φοιτητές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά και η κοστολόγηση των ΠΑΣΟ. Μέχρι στιγμής, και συγκεκριμένα στο ίδρυμα μας, ο νόμος δεν έχει δείξει τα δόντια του αλλά αύτη η ώρα πλησιάζει όσο πλησιάζει και η εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης. Ήδη έχουν προκηρυχτεί εκλογές σε τρία ιδρύματα αυτά των Ιωαννίνων, Παντείου και Πανεπιστημίου Κρήτης. Καθήκον του φοιτητικού κινήματος είναι να αντισταθεί με κάθε τρόπο στην εκλογή ενός οργάνου που θα σημάνει ουσιαστικά την ένταξη των επιχειρήσεων και των manager στη διαχείριση του πανεπιστημίου μας, αφού θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες(στρατηγικό πλαίσιο ιδρύματος-συνεργασίες με επιχειρήσεις/προσέλκυση επενδύσεων-, έγκριση προϋπολογισμού, εκλογή πρύτανη και προέδρου ).
Χρέος όλων μας είναι να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, αντάξιοι των ευθυνών που θα αναλάβουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Τώρα που στα εργατικά και στα φοιτητικά αμφιθέατρα έχει χτυπήσει συναγερμός με το αποτέλεσμα των μαχών του επόμενου διαστήματος να καθορίζει το μέλλον μας. Τώρα που για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια μας έχει σημάνει η ώρα 0.

Τώρα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί.

Όλοι/ες στη Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 16/1 στις 12:30!




Ανεξάρτητη Αριστερή Παρέμβαση - ε.α.α.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί