Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες ενός τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος από τις χώρες της ανατολής προς την δύση. Το φαινόμενο αυτό εντείνεται συνεχώς λόγω των συνεχών πολεμικών επεμβάσεων στην μέση ανατολή και τα 2 τελευταία χρόνια με επίκεντρο την Συρία. Οι άνθρωποι προκειμένου να ξεφύγουν από την λαίλαπα του πολέμου εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην αναζήτηση καλύτερης ζωής. Από πλευρά της η "πολιτισμένη Δύση", ένας από τους βασικούς  υπαίτιους της δημιουργίας του κύματος αυτού με τις ιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις, κλείνει τα σύνορα της, μεταμορφώνεται σε φρούριο με φράχτες και hotspot, σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να κατευθύνει τις ροές αυτές με τη χρήση της FRONTEX του ευρωστρατού και μια πληθώρα μεθόδων. Παράλληλα υποθάλπει και καλλιεργεί την ανάπτυξη του ακροδεξιού και φασιστικού λόγου, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να διαιρέσει του εργαζομένους και να στρέψει τον ένα απέναντι στον άλλο ώστε να προφυλαχτεί το σύστημα που γεννάει κρίσεις και πολέμους.
Τα γεγονότα αυτά δεν αποτελούν καινούργιο φαινόμενο για την ανθρωπότητα. Μπορούμε να εντοπίσουμε πολλά αλλά ιστορικά παραδείγματα χρήσης ιμπεριαλιστικών πρακτικών για την αντιμετώπιση των εκάστοτε οικονομικών κρίσεων. Οι πόλεμοι αυτοί, που  στόχο έχουν την καταστροφή και στη συνέχεια την ανακύκλωση του πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού και κεφαλαίου σε περιόδους κρίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπούν, ακριβώς γιατί το σύστημα, στην προσπάθεια του να απαντήσει στην κρίση του, αδιαφορεί για το αν θα αιματοκυλίσει ολόκληρους λαούς.

Με τους μετανάστες είμαστε μαζί! Τσακίζουμε τον φασισμό σε κάθε γειτονιά!

Παράλληλα η κυρίαρχη ιδεολογία προωθεί λογικές εθνικισμού, ξενοφοβίας αποσκοπώντας στην απόκρυψη του πραγματικού αντιπάλου, στην συσκότιση της ταξικής πραγματικότητας και άρα στη διχόνοια μεταξύ ντόπιων και μεταναστών σε όλους τους χώρους, με ιδιαίτερο βάρος στους εργασιακούς, γιατί ακριβώς τέτοιες καταστάσεις οδηγούν στην καλλιέργεια ψευτοδιαιρέσεων μεταξύ των εργαζομένων, που με τη σειρά της οδηγεί στην αδυναμία ύπαρξης συλλογικών διεκδικήσεως και είναι  συνεπώς μόνο προωθητική για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Οι τόσο χρήσιμες για το σύστημα ψευτοδιαιρέσεις , με όχημα τον κάθε είδους ρατσισμό , δεν σταματούν να εμφανίζονται μόνο εκεί. Μορφές ρατσισμού εκδηλώνονται καθημερινά εναντίον κάθε ύπαρξης που σκέφτεται, δρα και λειτουργεί διαφορετικά από τα στερεότυπα και τις κυρίαρχες αντιλήψεις της σημερινής κοινωνίας με στόχο την περιθωριοποίηση όσων αμφισβητούν, όσων δεν υποτάσσονται στις κοινωνικές προσταγές και το κατεστημένο. Έτσι συναντάμε τον κοινωνικό ρατσισμό με τις διάφορες εκφάνσεις του, τον πολιτιστικό ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία κλπ.
Τον ρόλο αυτό δεν θα μπορούσε να τον παίξει άλλος από την εγκληματική Χρυσή Αυγή. Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και οι υπεύθυνοι για δολοφονικές επιθέσεις σε δεκάδες μετανάστες και μετανάστριες, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να στοχοποιήσουν τους πρόσφυγες που ήρθαν στην χώρα μας παρουσιάζοντας τους ως τρομοκράτες, κλέφτες και πάσης φύσεως απειλή για τους Έλληνες πολίτες. Η ίδια εικόνα έχει διαμορφωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου το αστικό κράτος έχει εσκεμμένα αφήσει ανεξέλεγκτες τις φασιστικές φωνές. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσουμε ούτε τον ελάχιστο χώρο για έκφραση στους νεοναζί να χύσουν το δηλητήριο τους και να επαναφέρουν στην επιφάνεια τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας. Το ευάλωτο της θέσης των προσφύγων που φτάνει μέχρι και στο να φοβούνται για τις ζωές τους, και η διπλή καταπίεση στην οποία υπόκεινται στους χώρους εργασίας, κάνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι είναι χρέος μας να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση ενάντια στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Το σύστημα αυτό που δολοφονεί και καταστρέφει τους πάντες και τα πάντα στην προσπάθεια να ξεπεράσει την κρίση του, δεν μας χωράει!

Απέναντι στις φωνές της εξατομίκευσης και της δημιουργίας πλαστών διαχωρισμών εμέις αντιλαμβανόμαστε ότι οι πρόσφυγες , οι άνεργοι, οι απανταχού καταπιεζόμενοι ανήκουν στο ίδιο κοινωνικό και πολιτικό στρατόπεδο και αντίπαλο τους δεν έχουν ο ένας τον άλλο, αλλά τον ίδιο τον καπιταλισμό που δημιουργεί την προσφυγιά, την ανεργία και κάθε είδους καταπίεση. Η πάλη μας δεν μπορεί παρά να περνά από την επιδίωξη της σύνδεσης μας με το κομμάτι των προσφύγων ώστε να δώσουμε από κοινού τους αγώνες και τις μάχες που ανοίγονται.  Ακριβώς και για αυτό σαν σχήμα δεν μείναμε και δεν μένουμε σε μια στείρα λογική αλληλεγγύης (τυπου ΣΚΑΙ ή εκκλησίας) στο μέτωπο του προσφυγικού, αλλά αντιθέτως από την πρώτη στιγμή προτάξαμε την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει πραγματικό κτήμα του κινήματος. Από αυτή την σκοπιά παλεύουμε ενάντια στην Κυβέρνηση που είτε συνυπογράφει τις χειρότερες συμφωνίες, είτε φυλακίζει τους πρόσφυγες σε hotspot. Ενάντια στην ΕΕ που στην κυριολεξία δολοφονεί , είτε μέσω των πολεμικών της επεμβάσεων, είτε μέσω της διαχείρισης των προσφυγικών ροών με φράκτες, κλειστά σύνορα και Frontex. Ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά τους πολέμους και τον κατατρεγμό , τον καπιταλισμό, με επίγνωση ότι ο μόνος δρόμος για μια ζωή χωρίς πολέμους , με αξιοπρέπεια και χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση είναι πέρα και έξω από αυτό. Από αυτή τη σκοπιά παλεύουμε μέσα στους μαζικούς φορείς του κινήματος ( Φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία, οργανώσεις στην γειτονιά, καταλήψεις στέγης κλπ) ώστε να αναβαθμιστεί ένα μετρήσιμο αντιπολεμικό κίνημα που θα προτάσσει την ταξική του αλληλεγγύη στους πρόσφυγες οικονομικούς ή πολέμου. Σε αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν και αντιλαμβανόμενοι την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται αυτήν την στιγμή οι χιλιάδες συνάνθρωποι μας, πρόσφυγες και μετανάστες/ριες με την φασιστική απειλή να είναι στο προσκήνιο, συμμετέχουμε και στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ.


ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΕΑΑΚ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί