Όλες και όλοι στην αντιφασιστική πορεία-Σάββατο 2 Φλεβάρη 18:00 πλατεία Ρηγίλλης

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019


Φέτος συμπληρώνονται 22 χρόνια από την λεγόμενη «Κρίση των Ιμίων». Μέσα σε ένα κλίμα όξυνσης του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και του εθνικισμού ελληνικός και τουρκικός στρατός ήρθαν σε σύγκρουση για μία βραχονησίδα(!). Αποτέλεσμα του θερμού επεισοδείου ήταν ο θάνατος τριών ελλήνων αξιωματικών για μία βραχονησίδα(!). Σαν να μην έφτανε η τραγική ειρωνεία του να πεθάνει κάποιος για αυτό το λόγο, Κυβέρνηση, Μ.Μ.Ε, εθνικιστές και φασίστες σπεύδουν  να τους χαρακτηρίσουν «Εθνικούς Ηρωες» και χρησιμοποιούν το συμβάν ως αφορμή για να βγάλουν το ρατσιστικό τους «αντιτουρκικό» μένος. Παράλληλα, η μέρα αποτελεί κάθε χρόνο ορόσημο για τις φασιστικές συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής.

Τα Ίμια ,ωστόσο, δεν ήταν η μόνη αφορμή που βρήκαν οι φασίστες για να βγούν από τα σκοτεινά τους υπόγεια. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία επανεμφάνισή τους στην κοινωνία, με πλήθος αφορμών. Οι αφορμές ήταν αρκετές: από την δήθεν αποκλειστική ελληνικότητα της Μακεδονίας και την μονόπλευρη επιθετικότητα της Τουρκίας, μέχρι τη δολοφονία του ακροδεξιού «καμικάζι» Κ. Κατσίφα, ο οποίος άνοιξε πυρ ,χωρίς, κανένα λόγo ενάντια ατην αλβανική αστυνομία. Έτσι, αντικρύσαμε τα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, τους ξυλοδαρμούς φωτορεπόρτερ, τους εμπρησμούς καταλήψεων, την στυγνή δολοφονία, απο Χρυσαυγίτη, του Αλβανού εργάτης γης Petrit Zifle, στην Κέρκυρα.

Η κατάσταση αυτή βρίσκει έφορο έδαφος στην Κυβερνητική ρητορεία περί μικρής,αμυνόμενης Ελλαδίτσας, η οποία δεν προκαλεί κανέναν και αποτελεί πυλώνα Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Η πραγματικότητα βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό. Τόσο στα «ελληνοτουρκικά», όσο και στο «μακεδονικό ζήτημα» το ελληνικό κράτος έχει ιυοθετήσει βαθιά επιθετική πολιτική. Το ελληνικό Κεφάλαιο που έχει μυριστεί τα πετρέλαια της Ν/Α Μεσογείου θέτει ως προμετωπίδα του το ζήτημα των ΑΟΖ (επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ- Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη- από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια), προκειμένου να ανακάμψει. Για αυτό θα στείλουν εμάς να δώσουμε τις ζωές μας!  Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρώην Υ.ΕΘ.Α Π. Καμμένου:«Ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε». Όσον αφορά το μακεδονικό δεν έχουμε εδώ, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, μια ισότιμη συμφωνία μεταξύ δύο χωρών, αλλά, μία πράξη συνταγματικής επιβολής του Ελληνικού Κράτους. Οι βασικές αιτίες πίσω από την συμφωνία είναι: 1)H είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ και η εξυπηρέτηση του γεωπολιτικού παιχνιδιού των ΗΠΑ απέναντι στην Ρωσία για τους αγωγούς ενέργειας. 2) Η εξυπηρέτηση ενός νέου κύκλου εξόρμησης του ελληνικού κεφαλαίου στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και τα  Βαλκάνια, μέσω των  ευνοικών ρυθμίσμων της Συμφωνίας.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η άνοδος της επιρροής της ακροδεξιάς στην κοινωνία φάνηκε όντως αυξημένη. Ωστόσο, πρέπει να βλέπουμε ότι αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από το αντιφασιστικό κίνημα και τον κόσμο που είχε δώσει μάχες ενάντια στο φασισμό και μια προηγούμενη περίοδο. Απέναντι στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και την προσπάθεια να «καταληφθούν» οι πόλεις από τους εθνικιστές, έγιναν συγκεντρώσεις που πρόβαλαν τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Απέναντι στην προσπάθεια να δημιουργηθεί κύμα εθνικιστικών καταλήψεων, έγιναν αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, που εμπόδισαν την προσπάθεια αυτή και οδήγησαν μάλιστα και στην εμφάνιση ενός μαζικού αντιφασιστικού ρεύματος στη νεολαία. Εν όψει της επετείου των Ιμίων, με ότι αυτή σημαίνει για τους φασίστες και με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, είναι επιτακτικό η προσπάθεια που αναπτύχθηκε όλο τον προηγούμενο καιρό να συνεχιστεί.

1 σχόλιο

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί