ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Σε μία περίοδο όπου μέσα σε δύο χρόνια η ανεργία στην Ελλάδα έχει αγγίξει το 40%, οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών γίνονται όλο και περισσότερες , η εργοδοτική τρομοκρατία εντείνεται, το άγχος των εργαζομένων (λόγω του διαρκούς φόβου της απόλυσης) και των ανέργων (λόγω της μη εύρεσης δουλειάς) αυξάνεται και το βιοτικό επίπεδο του μισθωτού λαού πέφτει όλο και πιο χαμηλά, η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου ξεκινάει την σταδιοδρομία της με περηφάνια, με μία νέα, ακόμη πιο βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πρόκειται για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης 7 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με την μαύρη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές οφείλουν να δεχτούν ό,τι συνεπάγεται η ψήφιση και η υλοποίηση του προϋπολογισμού, αφού αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση (ή καλύτερα εκβιασμό) για την εκταμίευση της 6ης δόσης, καθώς και για την αποφυγή της χρεοκοπίας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Είναι ένας προϋπολογισμός βαθιάς ταξικής αναδιανομής, που επιβαρύνει μόνο τους εργαζόμενους και κάνει ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο. Αυξάνει τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, δηλαδή των λαϊκών στρωμάτων, κατά 29% (σε σχέση με το 2011), μειώνοντας ταυτόχρονα τη φορολογία για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις επιχειρήσεις, κατά 22% (το 2011 είχε μειωθεί πάλι κατά 13%!). Οι δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις έχουν ήδη μειωθεί δραματικά με την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων, την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και της εφεδρείας καθώς και με την σταδιακή κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων του δημοσίου. Ακόμη, για το νέο έτος προβλέπονται επιπλέον μειώσεις μισθών ακόμη και κατά το ένα τρίτο, απολύσεις χιλιάδων ακόμα εργαζομένων, νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία, και άλλες ιδιωτικοποιήσεις... Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι τα μόνα κονδύλια που δεν συρρικνώνονται στον προϋπολογισμό του 2012 είναι αυτά που σχετίζονται με την καταστολή. Οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ αυξάνονται κατά 16,8% και για το υπουργείο “προστασίας του πολίτη” κατά 4,4%. Έτσι, ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει αυξημένους φόρους και έκτακτες εισφορές ώστε τελικά να συμβάλλει και αυτός στον μοναδικό στόχο αυτής της πολιτικής, στην ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου σε βάρος των δικών του.

Η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφη από την Χούντα των αγορών, με τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής να φαίνονται τόσο στα σχολεία με την απουσία βιβλίων, καθηγητών και τις συγχωνεύσεις, όσο και στα πανεπιστήμια αφού από 1/1/2012 πολλά ιδρύματα θα έχουν πρόβλημα στη λειτουργία τους λόγω υποχρηματοδότησης.

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΕΜΠ ΑΠΟ'ΤΟ 2012;

Συγκεκριμένα στο ΕΜΠ, η χρηματοδότηση μειώνεται από τα 23 εκ. ευρώ του 2011 στα 11εκ. ευρώ! Τα υπόλοιπα 12 εκ. που χρειάζεται το ΕΜΠ για να λειτουργήσει θα τα βρει είτε εισάγοντας δίδακτρα, είτε από ιδιώτες, μετατρέποντας έτσι το πανεπιστήμιο σε πεδίο επέλασης εταιρειών και ιδιωτικών συμφερόντων, το φοιτητή σε πελάτη και την παρεχόμενη εκπαίδευση σε εμπόρευμα.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, με εκβιασμούς προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου με τον ορισμό των νέων Συμβουλίων Διοίκησης όπου θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί και θα έχουν τον τελικό λόγο στα προγράμματα σπουδών, στην έρευνα και στη φοιτητική μέριμνα, αλλιώς τα ιδρύματα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ούτε ένα ευρώ από 1/1/2012, έστω και απ' τα λίγα που διαθέτουν! Έτσι, η εκπαίδευση θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα χρήματα που δεν θα έχει αλλά θα βρίσκει μέσω των χορηγών-επιχειρήσεων και προφανώς, δεν θα περισσεύουν χρήματα για φοιτητική μέριμνα (σίτιση-στέγαση), βιβλία που ήδη αρχίζουν και κόβονται.

Πιο συγκεκριμένα οι εστίες μετά την κατάργηση του ΕΙΝ περνάνε στη δικαιοδοσία των ιδρυμάτων, τα οποία όμως δεν έχουν κονδύλια για να τις λειτουργήσουν. Έτσι είτε αυτές θα κλείσουν, είτε θα μπουν ενοίκια περνώντας σε ιδιώτες κλπ. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι προωθούνται μέτρα που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και ξανακάνουν την εκπαίδευση προνόμιο των λίγων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόθεση του υπουργείου για συγχώνευσεις και κλείσιμο 100 τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, κάτι που σημαίνει ότι θα εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσοι και την δεκαετία του '60.

Τέλος, οι εφεδρείες ήρθαν και στο ΕΜΠ! Ακριβώς πάνω στην προηγούμενη λογική της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων και των απολύσεων σε όλους τους χώρους εργασίας, πάρα πολλοί εργαζόμενοι στο Ίδρυμα αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης! Πρέπει να σταθούμε στο πλάι τους και να παλέψουμε από κοινού ενάντια στην εφεδρεία και το νόμο Διαμαντοπούλου!

Από όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η απάντηση απέναντι στο μέτωπο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ της κυβέρνησης των τραπεζιτών, του κεφαλαίου και της ΕΕ με μαζικό κίνημα των εργαζομένων, των φοιτητών και της νεολαίας που θα ανατρέψει τον προϋπολογισμό και ό,τι συνεπάγεται η αντεργατική αυτή επίθεση. Η μάχη κατά της Δανειακής Σύμβασης και του προϋπολογισμού, κατά της ΕΕ και του ευρώ, ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου ,στην εφεδρεία και τις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η ανυπακοή στα χαράτσια, αποτελούν βασικά μέτωπα της αντεπίθεσής μας για την εξασφάλιση αυτών που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί