Κάλεσμα την Ανεξάρτητης Αριστερής Παρέμβασης στο Τμήμα Καθηγητών 24/1 στις 14.30 για το ζήτημα των μεταγραφών.

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ…


  Για ακόμα μία φορά η κατάσταση που επικρατεί στην σχολή σε σχέση με τις μεταγραφές είναι απαράδεκτη. Ενώ εδώ και δύο μήνες έχουν εγκριθεί αυτές από το υπουργείο Παιδείας και το μόνο που μένει είναι να εγκριθούν και από την σχολή για να ενταχθούν κανονικά στη σχολή οι συμφοιτητές μας, η διοίκηση της σχολής φτάνει να πάρει την τελική απόφαση μία μέρα μετά την έναρξη της εξεταστικής! Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι μία μεγάλη μερίδα φοιτητών δεν έχει πάρει ακόμα κωδικούς, βιβλία και πάσο (για να μην μιλήσουμε για εστίες και άλλες παροχές) και επομένως διακυβεύεται το αν θα χάσουν το εξάμηνο, αφού τυπικά δεν μπορούν να δώσουν μαθήματα.  Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του κοσμήτορα όπου η τοποθέτηση που πήραμε ήταν τουλάχιστον χυδαία. Ο Κουτσογιάννης, ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι είναι εναντίον των μεταγραφών, θα τις δεχτεί τελικά, γιατί θέλει να αποφύγει τις πιθανές αντιδράσεις του Φοιτητικού Συλλόγου.
   Με βάση αυτή την πρόθεση, ο Κουτσογιάννης έχει βάλει μία σειρά εμποδίων στην ένταξη των συμφοιτητών μας στην σχολή. Αρχικά, διάλεξε να συζητηθεί στην συνέλευση καθηγητών που έγινε με κεντρικό ζήτημα την αλλαγή του προγράμματος σπουδών, ως δευτερεύον ζήτημα(!). Με την παρέμβαση του ο σύλλογος, υπερασπιζόμενος τις συλλογικές του αποφάσεις, απέτρεψε την ψήφιση του Νέου Προγράμματος Σπουδών. Σε αυτό η διοίκηση απάντησε εκδικητικά και εκβιαστικά με την αναστολή της κουβέντας για τα ζητήματα μεταγραφών, ενώ με συνοπτικές διαδικασίες ψήφισε ηλεκτρονικά το Ν.Π.Σ. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η καθυστέρηση της έκδοσης των κωδικών, είναι εσκεμμένη και απόδειξη αυτού είναι ότι κάθε χρόνο “ανακύπτουν” τέτοιου είδους προβλήματα. Ακόμα και μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, ο Κουτσογιάννης αρνήθηκε να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Γ.Σ.Τ καθώς και να δεσμευτεί ρητά ότι δεν θα χάσουν την εξεταστική αυτοί οι φοιτητές.
   Μπορούμε όμως πολύ εύκολα να κατανοήσουμε την στάση της κοσμητείας απέναντι στους μετεγγραφέντες αφού αυτοί αντιμετωπίζονται ως επιπλέον κόστος από το ίδρυμα. Κόστος που κανείς δεν προνοεί να καλύψει και σε καμία περίπτωση ο κοσμήτορας και συνολικά η πρυτανεία που εδώ και χρόνια ψηφίζει τους όλο και πιο μειωμένους προϋπολογισμούς.  Γι΄αυτό το λόγο δεν μας λένε τίποτα τα κροκοδείλια δάκρυα και οι δηλώσεις στην Καθημερινή των καθηγητών του ΕΜΠ που “διαμαρτύρονται” για την υποβάθμιση του ιδρύματος. Άλλωστε ξέρουμε ότι η χρηματοδότηση των λειτουργειών (πχ. Ερευνητικά προγράμματα) που αφορούν τα συμφέροντα των ιδίων και των επιχειρηματικών ομίλων που παρεμβαίνουν στο ΕΜΠ,  είναι εξασφαλισμένη από άλλες πηγές.   Αντίθετα, οι παροχές προς τους φοιτητές μειώνονται συνεχώς.
  Αυτή η σκληρή αντιμετώπιση από μεριάς της διοίκησης, διευρύνεται και σε άλλα τμήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή δυστυχώς και σε πολλούς καθηγητές και φοιτητές. Δεν είναι λίγες οι φορές που φοιτητές έχουν αντιμετωπιστεί υποτιμητικά μόνο και μόνο επειδή πέρασαν στη σχολή με μεταγραφή, με πιο ακραίο παράδειγμα την άρνηση καθηγητή να διορθώσει εργασίες φοιτητών γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλές φορές τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βρίσκουν απέναντι τους την αποδοκιμασία του συνόλου των φοιτητών.          Καλλιεργείται ένας διαχωρισμός μεταξύ φοιτητών στη βάση του περισσότερο ή λιγότερο άξιου να φέρει το πτυχίου του ΕΜΠ.  Διαχωρισμός που είναι στη βάση του λάθος, αφού όλοι μας θα βγούμε στην ίδια αγορά εργασίας, δηλαδή στην ανεργία του 70% και την επισφάλεια, και αυτές οι κανιβαλικές τάσεις που αναπτύσσονται μεταξύ μας εξυπηρετούν την διατήρηση αυτής της κατάστασης.
  Απέναντι σε αυτή την κατάσταση καλούμε κάθε φοιτητή, μετεγγραφέντα ή μη, να παραστεί στο Τμήμα Καθηγητών την Τρίτη 24/1 στις 14.30 διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα σε αξιοπρεπείς σπουδές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ.

    
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί