Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

 ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ!

Από την αρχή του Φεβρουαρίου, οι καθαρίστριες του Πολυτεχνείου, αγωνίζονται ενάντια στις μειώσεις των ήδη χαμηλών μισθών τους, τις οποίες επιβάλει ο εργολάβος, με πρόσχημα τη μείωση του προϋπολογισμού του ιδρύματος, και την ακόλουθη αλλαγή της σύμβασης από πλευράς συγκλήτου. Οι περικοπές αφορούν ένα κομμάτι του μισθού, το οποίο ο εργολάβος βάφτισε «επίδομα γάμου» (!) και το έκοψε, ενώ περικόπτονται και οι τριετίες (η αύξηση δηλαδή του μισθού ύστερα από τη συμπλήρωση αριθμού ενσήμων που αντιστοιχεί σε τρία χρόνια εργασίας).

Ερχόμενες αντιμέτωπες με την άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης από την εργολαβική εταιρία ISS, στην οποία εργάζονται, οι καθαρίστριες του ΕΜΠ βρίσκονται σε απεργία εδώ και δύο εβδομάδες! Η απεργία, το μόνο μέσο που τους έχει μείνει για να ακουστεί η φωνή τους, για να απαιτήσουν τα αυτονόητα δικαιώματα τους σε μια αξιοπρεπή εργασία και έναν μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες τους, βρίσκει τεράστια συμμετοχή τόσο από τις ίδιες, όσο και από την συμπαράσταση όλων των Φ.Σ. του Πολυτεχνείου.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση του ΕΜΠ και ο πρύτανης, η οποία έχει αναθέσει την καθαριότητα στην εργολαβική εταιρία, λάμπουν τις τελευταίες μέρες δια της απουσίας τους. Όσες φορές οι καθαρίστριες έχουν προσέλθει στο γραφείο του πρύτανη, για να τον ρωτήσουν αν σκοπεύει να πάρει κάποια θέση πάνω στην επίθεση που έχουν δεχτεί, αυτός βρίσκεται σε κάποιο φανταστικό ραντεβού.

Η ίδια διοίκηση βέβαια είχε πάντα ανοιχτές τις πόρτες του γραφείου της στους εργολάβους πρόθυμους να αναλάβουν τις υπηρεσίες του ιδρύματος, οι οποίες έχουν όλες πωληθεί, με την ανταπόδοση ότι το Πολυτενείο θα τους εξασφαλίζει ένα χώρο για «κερδοφόρα επιχειρηματικότητα» που για άλλη μια φορά φαίνεται ότι σημαίνει, μισθούς πείνας, εργαζόμενους μπαλάκι και πλήρη εργοδοτική αυθαιρεσία στο χώρο των ιδρυμάτων. Έτσι αυτή τη στιγμή η καθαριότητα και η σίτιση στο ΕΜΠ, αλλά και η φύλαξη σε άλλα ιδρύματα, έχουν δοθεί σε μεγάλες εταιρίες οι οποίες εμφανίζουν έσοδα εκατομμύριών ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι τους λαμβάνουν ένα μισθό που πολλές φορές δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Μάλιστα, σχέδια υπάρχουν για την επέκταση των εργολαβιών και στις διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων, μετά τις απολύσεις που γίναν στο μόνιμο προσωπικό.


Από την πλευρά μας, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα και την απεργία των καθαριστριών μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα τους και καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να βρεθεί στο πλευρό τους. 
Καταγγέλουμε την απαράδεκτη πολιτική της εν λόγω γνωστής για τις ‘’βρωμιές’’ της και τις μεγάλες συμφωνίες της εταιρείας, η οποία δεν αποτελεί έκπληξη αλλά μια πραγματικότητα η οποία θέλει να γίνει νόμος σε κάθε χώρο δουλείας. Αποτελούν το καθεστώς σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα που καλείται να αντιμετωπίσει η νεολαία, σπουδάζουσα και μη, στον κόλαφο της εργασιακής περιπλάνησης, της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας και του εργοδοτικού δεσποτισμού, αυτού που θέλει τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων «αναλώσιμους», με εξάμηνες συμβάσεις. Έτσι θα έρθουμε και εμείς αύριο, είτε εργαζόμενοι ως μηχανικοί είτε σε όποια άλλη εργασία, να δουλεύουμε με ωράρια λάστιχα για έναν υπο-κατώτατο μισθό, να κάνουμε απλήρωτες πρακτικές εργασίες για μια επιχείρηση με μόνη ανταπόδοση να αποκτήσουμε «εργασιακή εμπειρία», να πληρώνουμε βάρβαρα ασφάλιση και φορολογικές εισφορές για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις της Κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Καλούμε κάθε φοιτητή του συλλόγου μας να σταθεί δίπλα στον αγώνα των καθαριστριών, με την παρουσία στις καθημερινές περιφρουρήσεις της απεργίας τους, με την ενημέρωση των συναδέλφων μας, με την οικονομική στήριξη του απεργιακού ταμείου του Φοιτητικού Συλλόγου μας που μπορεί να δώσει ανάσα στις καθαρίστριες και τις οικογένειες τους που δεν λαμβάνουν μεροκάματο τις ημέρες της απεργίας τους.

Να σπάσουμε τώρα την αναμονή και την αδράνεια που έχει επιβάλλει στην κοινωνία η άθλια συγκυβέρνηση λέγοντας ότι δεν πάει άλλο. Να διεκδικήσουμε το αυτονόητο στον 21ο αιώνα, να ζούμε και να δουλεύουμε με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθό που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί