ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2/3 ΣΤΙΣ 14.30

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Το ομαλό πέρασμα από το άγχος της εξεταστικής στην πλήξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου, ήρθε να ταράξει ο ανυποχώρητος αγώνας των καθαριστριών που εδώ και μέρες απεργούν για να μην επιτρέψουν να μειωθεί κι άλλο ο μισθός τους, όπως επιδιώκει η εργολαβική ISS, μία πολυεθνική με τεράστια κέρδη. Πέρα όμως από την εργοδοσία τους, και η σύγκλητος του ΕΜΠ με μπροστάρη τον πρύτανη Γκόλια, είναι απέναντι τους αφού ως πρώτο μέλημα της είναι το πως θα συνεχίσει να κερδοφορεί ο κάθε εργολάβος. Εμάς, παρόλα αυτά, η θέση μας δεν είναι δίπλα στις διοικήσεις των σχολών, αλλά δίπλα σε αυτές τις εργαζόμενες, και μάλιστα τις πιο σκληρά εργαζόμενες μέσα στο πανεπιστήμιο.  Ήδη σε αυτό τον αγώνα έχουν σπεύσει αρκετοί φοιτητές, αλλά είναι αναγκαίο να πράξει το ίδιο και το σύνολο του φοιτητικού σώματος, για να μπορέσουμε με τον τρόπο μας να πιέσουμε ώστε τα δίκαια αιτήματα τους να ικανοποιηθούν. 
Ο αγώνας των καθαριστριών πρέπει και μπορεί να είναι μία εικόνα και από την υπόλοιπη κοινωνία το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρώτη στην κατηγορία της, νομοθετεί σκληρά μέτρα που πρόκειται να εφαρμόζονται μέχρι και αφού τελειώσει η θητεία της! Οι περίφημες «διαπραγματεύσεις» για την 2η αξιολόγηση προετοιμάζουν νέο μνημόνιο διαρκείας, με την επιβολή της μόνιμης «δικτατορίας του πλεονάσματος» (3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 7 δις. μέτρων κάθε χρόνο). Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει στα κανάλια, προσπαθώντας να δώσει μία εικόνα από το δικό της Success Story, οι εργαζόμενοι δεν ξεγελιούνται τόσο εύκολα. Με μαχητική διάθεση παρόμοια  με αυτή των καθαριστριών του ΕΜΠ, οι εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί και το σωματείο τους πήραν αγωνιστική απόφαση για το συλλαλητήριο την Πέμπτη 2 Μάρτη, μη δεχόμενοι την υπέρογκη φορολογία που τους επιβάλλεται αλλά και τις αλλαγές που αφορούν όσους εργάζονται με μπλοκάκι, αντιπαλεύοντας ωστόσο το σύνολο των μνημονιακών νόμων. 
Μέσα σε όλα αυτά, πρέπει κι εμείς, ως σύλλογος να δώσουμε την δική μας μάχη για αυτά που μας ετοιμάζουν για το εργασιακό μας μέλλον. Η συζήτηση του συλλόγου γύρω από το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών που πολύ ζωντανά διεξήχθη σε δύο συνελεύσεις πρέπει να συνεχιστεί. Το νέο πρόγραμμα σπουδών, όπως και κάθε αλλαγή που θέλει να ευθυγραμμίζεται με την παρούσα κατάσταση της αγοράς εργασίας δεν μπορεί παρά να είναι απαράδεχτη και ο σύλλογος οφείλει να την αντιπαλεύει. Δεν είναι μία διαφωνία για το πόσα μαθήματα έχει η σχολή, πόσα μαθηματικά και πόσες μηχανικές, αλλά μία συνολικότερη μάχη για τις σπουδές που μας αξίζουν γιατί θα μας δίνουν προοπτική και θα ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες μας, μέχρι την αξιοπρεπή εργασία σε αντίθεση με τις συνθήκες σκλαβιάς που είτε ήδη υπάρχουν, είτε με μεγάλη συνέπεια η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει.
Ο αντιδημοκρατικός τρόπος με τον οποίο η διοίκηση της σχολής συνεχίζει τις διεργασίες πάνω σε ένα προσχέδιο που ο σύλλογος έχει απορρίψει, είναι απαράδεχτος. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή σε κατεύθυνση εξειδίκευσης, καμία εισαγωγή ECTS, θέλουμε ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό! Τα παραπάνω δεν είναι μόνο διεκδικήσεις και αποφάσεις της ΓΣ μας, αλλά και κεκτημένες θέσεις του φοιτητικού κινήματος εδώ και χρόνια. Οι επιτροπές, επομένως, που δρομολογείται να επεξεργαστούν το ποια θα είναι η ύλη κάθε μαθήματος, δεν έχουν καμία νομιμοποίηση από το σύλλογο γιατί βασίζονται σε ένα προσχέδιο που δεν σέβεται τα παραπάνω. Ωστόσο αυτή η αντιδημοκρατική συμπεριφορά δεν είναι πρωτόγνωρη. Τίποτα λιγότερο δεν περιμέναμε από τους ίδιους ανθρώπους που ψηφίζουν τους πετσοκομμένους προυπολογισμούς, που παριστάνουν τους σύμμαχους στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες αλλά ουσιαστικά τις κοροϊδεύουν και που με περίσσιο θράσος, συμμετέχουν σε συνέδρια ΔΑΠιτών σε συνεργασία με φροντιστήρια και επιχειρηματίες, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με κόμματα και το μόνο που υπηρετούν είναι η επιστήμη. Αυτή η κοροϊδία χρήζει μίας δυναμικής απάντησης που πρέπει να δώσουμε συλλογικα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί