Τα περι συγγραμμάτων και λίστας...

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Με το που άνοιξαν οι σχολές ξεκίνησε και η περαιτέρω προσπάθεια εφαρμογής του νέου Ν.πλαίσιο μέσα σ’ αυτές. Το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε είναι η περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων! Πριν καλά καλά συμπληρώσουμε τις αιτήσεις εγγραφής μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με τις λίστες συγγραμμάτων... Έυλογα δημιουργείται η απορία με ποια κριτήρια θα επιλέξουμε το ένα βιβλίο έναντι του άλλου αλλά και κατά πόσο αυτό θα καλύπτει όλη την απαιτούμενη ύλη του μαθήματος. Η καθιέρωση του λεγόμενου «πολλαπλού συγγράμματος» μέσω της λίστας συγγραμμάτων βασίζεται σε μία επίφαση ακαδημαικότητας και διεύρυνσης των επιλόγων μας αλλά στην πραγματικότητα θα οδηγήσει αναπόφευκτα αφενός στην εξατομίκευση των σπουδών μας και αφετέρου στη μετακύλιση του κόστους των βιβλίων στους ίδιους τους φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φοιτητής θα έχει την ευθύνη να επιλέγει μόνος του ένα σύγγραμμα (που μπορεί να είναι διαφορετικό από των υπολοίπων) και σε περίπτωση που εκ των υστέρων ανακαλύψει ότι αυτό δεν τον καλύπτει θα πρέπει να πληρώσει για να αποκτήσει το επιπλέον βιβλίο που απαιτείται. Παράλληλα, η καθιέρωση του μέτρου αυτού θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός τοπίου εκτεταμένου «marketing» μέσα στις σχολές καθώς κάθε καθηγητής θα προωθεί το δικό του βιβλίο για τα ενδεχόμενα κέρδη των συγγραφικών δικαιωμάτων. Απέναντι σε αυτό το παιχνίδι διαπλοκής δε θα μείνουν φυσικά αμέτοχες και οι –πάντα πρόθυμες να μας εξυπηρετήσουν- κυβερνητικές παρατάξεις... Άλλη μια πτυχή της λίστας, που μέχρι τώρα μένει στην αφάνεια, είναι η σταδιακή κατάργηση των πανεπιστημιακών εκδόσεων προς μια κατεύθυνση ανοίγματος ενός νέου πεδίου κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο μέσα στις σχολές, μέσω των διάφορων εκδοτικών οίκων που θα δίνουν τα νέα βιβλία.

Η εφαρμογή της λίστας συγγραμμάτων, στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαίσιο, κινείται στη γενικότερη κατεύθυνση της κυβέρνησης (σε σύμπλευση και με το ΠΑΣΟΚ) να καταργήσει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, στο εσωτερικό της σχολής μας διαφαίνεται οτι σύμμαχοι σε αυτή την πολιτική δεν είναι μόνο οι καθεστωτικές παρατάξεις αλλά και ένα μέρος των καθηγητών καθώς επισης και η πρόεδρος της σχολής Μ.Μιμίκου... Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, στην τελευταία συνέλευση του τμήματος των καθηγητών της προηγούμενης ακαδημαικής χρονίας η πρόεδρος της σχολής προσπάθησε να επικυρώσει τη λίστα συγγραμμάτων προχωρώντας με συνοπτικές διαδικασίες σε ψηφοφορία χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση ούτε στο ίδιο το τμήμα αλλά ούτε και στο φοιτητικό σύλλογο. Όπως είναι φυσικό, η επιθετική αυτή κίνηση δε μπορούσε να μείνει αναπάντητη και μετά από παρέμβαση του σχήματος μας, το οποίο απαίτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία προκειμένου συζητηθεί εκτενώς αυτό το ζήτημα στο εσωτερικό του φοιτητικού συλλόγου, η συνέλευση του τμήματος διεκόπη. Παρόλα αυτά η κ.Μιμίκου ανακοίνωσε οτι η ψηφοφορία θεωρείται ολοκληρωμένη και το Σεπτέμβρη έδωσε εντολή στη γραμματεία της σχολής να διανείμει τις λιστες... Μάλιστα στην τελευταία συνέλευση τμήματος αρνήθηκε να ξαναβάλει το ζήτημα της λίστας στην ημερήσια διάταξη. ‘Εκτοτε έχει δημιουργηθεί στη σχολή ένα κλίμα «τρομοκρατίας» καθώς έχει ανακοινωθεί ότι όποιος φοιτητής δεν συμπληρώσει τη λίστα δεν πρόκειται να πάρει βιβλία!

Η προαναφερθείσα πολιτική στάση της διοίκησης της σχολής φαίνεται και από την αρχική απροθυμία της να παρατείνει την προθεσμία για τις λίστες μέχρις ότου να συζητηθεί το θέμα στη Σύγκλητο και τις άλλες σχολές του Πολυτεχνείου. Πιο συγκεκριμένα καμία άλλη σχολή του Πολυτεχνείου δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με μια τόσο πιεστική εφαρμογή του μέτρου ενώ η Σύγκλητος δεν εχει ακόμα συνεδριάσει επί του θέματος.

Την ίδια ώρα που προσπαθούν να προχωρήσουν την εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στις σχολές και να διαμορφώσουν τους όρους που καλούμαστε να σπουδάσουμε, να δουλέψουμε και να ζήσουμε, ο φοιτητικός μας σύλλογος πραγματοποίησε μια μαζική γενική συνέλευση στις 16/10 οπότε και πήρε αγωνιστική απόφαση ενάντια τόσο στο σύνολο της αντι-εκπαιδευτικής μεταρύθμισης όσο και στις επιμέρους πτυχες της, όπως η λίστα συγγραμμάτων. Δόθηκε έτσι μια ηχηρή απάντηση τόσο στη ΔΑΠ που απότελεί το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια και υπερασπίζετται με καθε τρόπο το μεταρυθμιστικό έργο της ΝΔ όσο και στην ΠΑΣΠ που ακροβατεί ανάμεσα σε ένα επφανειακό «αριστερο-αντιπολιτευτικό-προφίλ» και στην ουσία της πολιτικής που πρεσβεύει... Αξίζει να αναφέρουμε ότι και όλες οι υπόλοιπες σχολές του Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν γενικές συνελεύσεις την προηγούμενη εβδομάδα στις οποίες παρθηκαν αντίστοιχες αγωνιστικές αποφάσεις. Στην πανεργατική-πανεκπαιδευτικη πορεία στις 21/10 το μπλοκ του Πολυτεχνείου υπήρξε μαζικό εκφράζοντας μια γενικότερη τάση αμφισβήτησης της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των ΝΔ,ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις επιταγές τις Ε.Ε. Παράλληλα, στα πλαίσια του συντονισμού μας και με τις υπόλοιπες σχολές του ιδρύματος , ο σύλλογός μας συμμετείχε στη συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας την Παρασκευή 17/10 με σκοπό να ασκήσει πίεση έτσι ώστε να οριστεί άμεσα ημερομηνία διεξαγωγής Συγκλήτου που θα συζητήσει και θα αποφασίσει για όλα αυτά που έρχονται να μας πλήξουν, στην κατεύθυνση των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων. Η στάση που κράτησαν τόσο ο πρύτανης όσο και ο αντιπρύτανης απέναντι σε αυτή την απαίτηση ήταν διφορούμενη καθώς αρχικά απέφυγαν να δεσμευτούν με συγκεκριμένη ημερομηνία καταφεύγοντας σε αοριστολογίες και τελικά μετά από πιέσεις των φοιτητών που υπερασπίζονταν τις γενικές τους συνελεύσεις όρισαν ως ημερομηνία για την επόμενη Σύγκλητο την 29/10.


Απέναντι σε όλα αυτά που μας πλήττουν, απαιτείται μαχητική απάντηση στα αμφιθέατρα των Γενικών Συνελεύσεων και στο δρόμο... Για την ανάτροπη του νόμου, χρειάζεται μια νέα συνολική πάλη, μια κεντρική αναμέτρηση υπό τον εκβιασμό του μαζικού, μαχητικού φοιτητικού κινήματος. Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι με γενικές συνελεύσεις, με δυναμικές κινητοποιήσεις, μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

a

a

ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


ATTACK: Πρωτοβουλία ανέργων/επισφαλώς εργαζομένων!

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: εργαζόμενοι/άνεργοι μηχανικοί